RAT NA KAVKAZU: Azerbejdžanci objavili snimke zauzetog punkta, Pašinjan postavio uslove za primirje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 10. 2020. u 08:09 >> 15:55

U NAGORNO-karabahu se vode žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. I jedna i druga strane tvrde da su napredovale sa prethodnih pozicija.

РАТ НА КАВКАЗУ: Азербејџанци објавили снимке заузетог пункта, Пашињан поставио услове за примирје (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Azerbaijan's Defense Ministry

Azerbejdžanska strana je saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

- Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

S druge strane Minostarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su zauzete strateške kote i da se napadači povlače.

Grafika VN

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem oktobra. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Grafika VN

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

20:00 - Pašinjan: Ako je Baku spreman na ustupke i mi smo

Jermenija je spremna za ustupke kada je reč o konfliktu u Nagorno-Karabahu ako takva spremnost postoji i na strani Azerbejdžana, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

- Konflikti treba da se rešavaju na bazi uzajamnih ustupaka. Nagorno-Karabah je spreman, Jermenija je spremna na recipročne ustupke na koje je spreman Azerbejdžan - rekao je Pašinjan u intervjuu za francusku agenciju AFP.

19:50 - Azerbejdžan objavio snimak osvojenog punkta i tehnike protivnika

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video-snimak zauzetog punkta jermenskih oružanih snaga i zarobljenih trofeja.  

18:16 - Stepanakert: Ponovo sirene za vazdušnu opasnost

U prestonici Karabaha, Stepanakertu, ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

U okolini grada čuje se artiljerijska paljba.

18:06 - Lavrov i Zarif izrazili zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa šefom iranske diplomatije Muhamedom Džavadom Zarifom. Ministri su izrazili zabrinutost zbog neviđene eskalacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

- Moskva i Teheran su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog neviđene eskalacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Ukazano je na opasnost uplitanja u sukob radikalnih boraca nelegalnih oružanih formacija iz Sirije i Libije. Konstantovano je da ne postoji alternativa za diplomatsko rešavanje problema, čiji početak treba da bude prekid vatre bez preduslova - saopštila je ruska strana.

Lavrov je ukazao na intenzivne napore Rusije, između ostalog, i u okviru trojke kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, u cilju uspostavljanja mira u regionu.

Ministri su ponovo skrenuli pažnju na važnu ulogu koju u tome mogu igrati zemlje-susedi Azebrejdžana i Jermenije.

17:00 - PSSE osudio huškačku retoriku Turske 

Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope osudio je huškačku retoriku Turske u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu i pozvao je Ankaru da prekine sa takvim akcijama, navodi se u saopštenju šefa nadzornog odbora PS SE Mihaela Ostrupa Jensena.

- Još jednom podsećam da su obe zemlje (Jermenija i Azerbejdžan), kada su postale članice Saveta Evrope, preuzele na sebe obavezu da rešavaju svoje sporove mirnim putem. Ta obaveza, koja je nametnuta svim državama-članicama, takođe podrazumeva da sve države-članice moraju da se uzdržavaju od svih akcija koje podstiču zaraćene strane da rešavaju svoje sporove upotrebom sile. S tim u vezi, članovi Odbora osudili su huškačku retoriku Turske, a takođe su izvestili o direktnom učešću u sukobu i pozvali tu zemlju da hitno prekine sa takvim akcijama - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

16:25 - Ruska obaveštajna služba: Hiljade sirijskih militanata uvučeno u konflikt u Karabahu

Hiljade ekstremista koji se bore na Bliskom istoku, uključujući teroriste Nusra fronta, prebacuju se u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

15:21 - Pripreme za žestoko bombardovanje Jermena

Azerbejdžanskoj vojsci je naređeno da pripremi napade protiv “neprijateljske vojno-strateške infrastrukture koristeći najrazornija oružja”.

Ovo naređenje usledilo je ubrzo posle susreta u Bakuu turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

13:27 Turci ljuti na Kanađane zbog zabrane kupovine oružja

Turska je danas optužila Kanadu da ima dvostruke standarde, nakon što je Otava suspendovala izvoz oružja u Tursku. Ministar spoljnih poslova Kanade Fransoa-Filip Šampanj saopštio je ranije da je obustavio izvoz oružja u Tursku, koja podržava Azerbejdžan u ratu.

Kanađani istražuju da se njihova tehnologija koristi u sukobu između Azerbejdžana i Jermenije.

"Rekao sam ljudima iz mog ministarstva da utvrde da li su naši dronovi učestvovali u ratnim okršajima", rekao je Šampanj.

Foto: Printscreen

Turska, koja ima vojni sporazum sa Azerbejžanom, optužila je Kanadu da stvara prepreke povodom izvoza vojne opreme u Tursku, kao i da se ne ponaša u duhu NATO pakta, čiji je član.

U izjavi Ministarstva spoljnih poslova Turske se navodi da ta zemlja izuzetno poštuje obaveze koje je potpisala prilikom kupovine oružja. Dodaje se da su Ujedinjene nacije saopštile da je Kanada jedna od država koja je pomagala rat u Jemenu. U optužbama na račun Kanade Turci kažu i da podržavaju jermensku dijasporu.

"Naša očekivanja od Kanade je da vodi politiku koja se svodi na duple standarde, da ne potpada pod antiturski uticaj i da ne gleda svoje uske političke interese", piše u saošptenju.

13:07 - "Psi rata" pristižu u redove azerbejdžanske vojske

Nova tranša plaćenika iz Sirije došla je na front u Nagorno-Karabahu u sastav azerbejdžanske vojske. Kako, po društvenim mrežama tvrde, stiglo je 430 novih plaćenika.

Prethodno je saopšteno da ih je 93 poginulo.

12:45 - Posledice bombardovanja Stepanakerta

Ministarstvo spoljnih poslova Artsaka (Nagorno-Karabaha) objavilo je snimak destrukcije glanog grada Stepanakerta.

Granate velike razorne moći padale su po civilnim ciljevima, čak blizu sedišta crvenog krsta u tom gradu.

11:53 - AAzerbejdžan: Jermenske snage se povlače, zauzeti artiljerijski položaji

Sa druge strane, portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargjahli izjavio je da se jermenska vojska povlači duž celog fronta na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

Kako je rekao, okupirane zemlje se postepeno oslobađaju, a od apsolutnog kolapsa jermenske snage može spasti samo „deokupacija azerbejdžanskih teritorija“.

10:27 - Asad: Militanti iz Sirije su u Nagorno-Karabahu

Sirijski predsednik Bašar al-Asad rekao je danas da se militanti iz te zemlje bore u sukobima oko Nagorno-Karabaha i ocenio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "glavni inicijator sukoba".

"Damask to može da potvrdi", rekao je Asad u intervjuu agenciji RIA Novosti.

On je ocenio i da je Erdogan "glavni inicijator" sukoba.

"Podržava teroriste u Libiji, bio je glavni pokretač i sukoba u Nagorno-Karabahu izmedu Azerbejdžana i Jermenije “, rekao je Asad.

09:57 - Linije fronta stabilne, zatišje tokom noći

Prema izvorima sa jermenske strane relativnog zatišje tokom noći situacija na frontu je stabilna.

09:07 - Azerbejdžanska vojska zauzela selo

Azerbejdžanska armija tvrdi da je preciznom vatrom uništila skladište municije u selu Balija i da je potom zauzela to mesto.

08:29 - Minska grupa najoštrije osudila nasilje na Nagorno-Karabahu

Ministri spoljnih poslova zemalja kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a, u ponedeljak su najoštrije osudili eskalaciju nasilja u i izvan zone Nagorno-Karabaha.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, ministar za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan Iv Le Drian i državni sekretar SAD Majkl Pompeo bezuslovno ističu da nedavni napadi koji su navodno bili usmereni na civilne centre - kako duž linije fronta, tako i na teritorije Azerbejdžana i Jermenije izvan zone sukoba Nagorno-Karabah - i nesrazmerna priroda takvih napada, predstavljaju neprihvatljivu pretnju stabilnosti regiona.

Foto: Tviter

U saopštenju grupe, uz podsećanje na izjavu šefova tri države kopredsednice OEBS-ove grupe ministara od 1. oktobra, ministri su još jednom pozvali sukobljene strane da prihvate trenutni i bezuslovni prekid vatre.

Kako se navodi u saopštenju, zemlje kopredsedavajuće odlučne su da u potpunosti izvršavaju svoj mandat, koji im je poverio OEBS i međunarodna zajednica, uz doprinos glavnih gradova Minske grupe.

08:14 - Ovako Jermeni uništavaju azerbejdžanske tenkove (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak borbe iz ratom zahvaćenog Nagorno-Karabaha. Jermenske snage objavile su video kako njihov protiv-tenkovski sitem pogađa, i uništava, azerbejdžanski tenk.

08:04 - Heroj Azerbejdžana uništava jermenske tenkove i transportere

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane pohvalilo je svog borca, Tahira Misirkanova, heroja aprilskog rata (2016. godine).

On je pre četiri godine uništio šest jermenskih tenkova, a u ovom ratu čak 17 oklopnih vozila!

07:45 - Kanada zabranila snabdevanje Turske komponentama za proizvodnju dronova

Kanada je zvanično zabranila snabdevanje komponetama za proizvidnju turskih dronova.

Kanadski ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Šampanj izjavio je to na tviteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije