RAT NA KAVKAZU: Od početka sukoba poginuo 21 civil - diplomatija traži rešenje (VIDEO)

Novosti online

05. 10. 2020. u 07:33 >> 20:39

U NAGORNO-karabahu se vode žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. I jedna i druga strane tvrde da su napredovale sa prethodnih pozicija.

РАТ НА КАВКАЗУ: Од почетка сукоба погинуо 21 цивил - дипломатија тражи решење  (ВИДЕО)

Foto: EPA

Azerbejdžanska strana je saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

- Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

S druge strane Minostarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su zauzete strateške kote i da se napadači povlače.

Grafika VN

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem oktobra. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Grafika VN

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

20:30 Podrška Eltona Džona

Pevač Elton Džon se pridružio akciji podrške Jermeniji u sukobu u Nagorno-Karabahu, objavivši na svom Instagram nalogu crveni kvadrat i hešteg #PeaceForArmenians.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

19:42 Jerevan: Neprijatelj upao u zamku, pa pretrpeo poraz

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane  Arcrun Ovanisjan ispričao je na brifingu za novinare kako je jermenska vojska na jednom od punktova na jugu Nagorno-Karabaha izvela fantastičan manevar usled čega je azerbejdžanska strana pretrpela poraz i velike gubitke.


19:24 Lavrov i Le Drijan o situaciji u Nagorno-Karabahu

Ministri spoljnih poslova Rusije i Francuske, Sergej Lavrov i Žan-Iv le Drijan izrazili su zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu  i pozvali strane da što pre i u potpunosti obustave vatru.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, ministri su tokom telefonskog razgovora istakli značaj daljeg usaglašenog delovanja Minske grupe OEBS, čiji su, uz Ameriku, kopredsedavajući, a u skladu sa zajedničkom izjavom predsednika tri zemlje.


18:42 Baku: Jermenska vojska ponovo gađa Gandžu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenske oružane snage ponovo gađaju grad Gandža. Reč je o gradu koji je na teritoriji Azerbejdžana i van zone konflikta u Nagorno-Karabahu.

U Bakuu su juče u više navrata saopštavali o tome da se ovaj, drugi po veličini azerbejdžanski grad, nalazi na udaru jermenske vojske, ali je zvanični Jerevan to demantovao i to nazvao kampanjom Bakua s ciljem širenja dezinformacija.

Prema azerbejdžanskom Ministarstvu odbrane, jermenske snage gađaju još dva grada u Azerbejdžanu  - Agdžabedi i Bejlekan.


18:04 Jerevan: Od početka sukoba poginuo 21 civil

Od početka sukoba u Nagorno-Karabahu od azerbejdžanskog granatiranja poginuo 21 civil, dok je 82 civila ranjeno, saopšteno je u Jerevanu.

„Od prvog dana agresije, azerbejdžanske oružane snage su gađale naselja i civilnu infrastrukturu u Jermeniji i nepriznatoj Republici Arcah. Poginuo je 21 civil, 82 je ranjeno, oštećeno je 2.104 zgrade i objekta“, navodi se na Fejsbuk stranici Jermenskog informacionog centra.

16:57 Iran ima plan za Nagorno-Karabah

Iran je pripremio plan za mirno rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Jermenije, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Said Hatibzade.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

15:03 - Nezvani gosti

Jedna porodica u Srepanakretrtu  dobila je "nezvanog gosta" tokom poslednjeg raketiranja.

Naime, njima je na terasu doleteo azerbejdžanska raketa, koja srećon nije eksplodirala.

14: 30 - Kasetnim bombama po jermenskim gradovima

Foto: Tviter KyleJGlen

Azerbejdžanske snage koristile su kasetne bombe prilikom granatiranja jermenskih gradova.

Na ulicama su pronađeni ostaci izraelskih LAR-160.

14:20 - Kremlj u stalnom kontaktu sa Ankarom i Bakuom

Rusija je u stalnom kontaktu i sa Turskom i sa Azerbejdžanom po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

14:05 Turska: NATO da zatraži povlačenje Jermenije iz Azerbejdžana

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je danas od NATO pakta da zahteva od Jermenije povlačenje sa teritorije Azerbejdžana, navodi ANSA.

"Međunarodna zajednica, posebno NATO, moraju zahtevati od Jermenije da se povuče sa teritorije Azerbejdžana", istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom u Ankari.

Jermenija, tvrdi Čavušoglu, čini "ratne zločine", uzimajući kao vojne ciljeve i civilna područja.

Turska je, inače, jedan od najvećih podržavalaca Azerbejdžana u konfliktu oko kavkaskog Nagorno-Karabaha.

13:32 - Karabah apeluje na OEBS: Priznajte nezavisnost naše republike

Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah pozvalo je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prizna nezavisnost republike, saopšteno je putem Telegram-kanala spoljnopolitičkog resora Karabaha.

13:11 - Poginuo jermenski šampion

Jermenska Federacija za dizanje tegova objavila je da je višestruki nacionalni šampion Tatul Harutjunan ubijen u borbama u Nagorno-Karabahu.

Federacija je na Fejsbuku objavila vest o smrti sportiste, ali nije iznela više detalja o tome kako je došlo do tragedije. (Ceo tekst pročitajte OVDE)

12:34 - Poginuo 209 jermenskih boraca od početka rata

Jermenska strana objavila je spisak još 21 poginulog borca u Nagorno-Karabahu.

Ukupan broj poginulih popeo se na 209.

12:11 - Predsednički avion doleteo iz Rusije u Jermeniju

Avion iz predsedničke flote Ruske federacije sleteo je u Jerevan. Il 96-300 RA-96019, c/s RSD032 kako potvrđuje sajt flajtradar24 je u glavnom gradu Jermenije.

11:58 - Ubijena 93 sirijska plaćenika

U Nagorno-Karabahu ubijena su 93 plaćenika iz Sirije, od kojih su tela 53 plaćenika u nedelju transportovana nazad u tu bliskoistočnu zemlju, saopštili su Sputnjiku izvori u sirijskoj opoziciji koji su upoznati sa situacijom.

(Kompletnu vest pročitajte OVDE)

11:18 - Prodor azerbejdžanskih snaga, zauzeta sela oko Tališa

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane objavilo je snimke zauzetog (oslobođenog) mesta – sela oko grada Tališ na severu Nagorno-Karabaha

11:07 - Turski F-16 bombarduju naselja

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao za Njujork Tajms da treba postaviti pitanje zašto su SAD dale F-16 Turskoj? Da bombarduje mirna sela i gradove?

10:39 - Prestonica Nagorno-Karabaha grantirana uz pomoć turskih sistema

Azerbejdžanske snage granatiraju prestonicu Nagorno-Karbaha koristeći raketne sisteme turske proizvodnje „Kaisgra“, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

09:59 - Crveni krst: Eskalacija sukoba

Zara Amatuni, predstavnica Međunarodnog Crvenog krsta u Jermeniji, izjavila je u intervjuu za televiziju RT da se u Nagorno-Karabahu događa humanitarna katastrofa nesagledivih razmera.

- Poslednjih dana beležimo ozbiljnu eskalaciju sukoba. Od samog početka borbi, 27. septembra, imamo osoblje na liniji razgraničenja i to, naglašavam, na obe strane. Oni prate sve humanitarne posledice vojnih aktivnosti, a do nas stižu izveštaji o velikom broju poginulih i povređenih na obe strane. Među njima je mnogo civila, ima mnogo žena i dece. Pored toga, veliki broj ljudi napušta svoje domove, ali trenutno nemamo dovoljno podataka da sagledamo dimenzije ove humanitarne katastrofe - navela je Amatuni.

09: 31 - Počela azerbejdžanska ofanziva na južnom delu fronta

Azerbejdžanske snage otpočele su snažnu ofanzivu na južnom delu fronta. Snage odbrane Nagorno-Karabaha preduzimaju odbrambene mere protiv napadača, saopštila je portparol MO Jermenije Šuašan Stepanjan.

U toku je jako grantiranje Stepanakerta i Šušija.

09:17 - Eksplozije 20 granta odjeknule Stepanakertom

Serija od oko 20 eksplozija od artiljerijskih udara odjeknula je u Stepanakertu, javlja dopisnik RIA Novosti.

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da oružane snage Azerbejdžana ispaljuju rakete na prestonicu nepriznate republike Nagorno-Karabah.

„Trenutno neprijatelj izvodi raketni napad na Stepanakert“, napisao je Stepanjan na Fejsbuku.

09:13 - Azerbejdžan objavio snima lansiranja jermenskih raketa (VIDEO)

Protivvazduhoplovne snage Azerbejdžana zabeležile su jutros da su rakete, kojima su gađane mete u Azerbejdžanu, poletelele sa teritorijie Jermenije.

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, zvanični Baku je objavio video snimak lansiranja jermenskih raketa.

Jermenija, međutim odbacuje tu informaciju kao netačnu.

08:43 - MO Nagorno-Karabaha: Azerbejdžanske snage se pripremaju za novu ofanzivu

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopštilo je da je situacija na frontu uglavnom stabilna, ali da je bilo sukoba i tokom noći.

Prema saznanjima jermenske strane azerbejdžanske snage se pripremaju za novu ofanzivu. Odbrambene snage Nagorno-Karabaha prate sve pokrete neprijateljskih trupa i spremne su za borbu.

08:33 - Stepanakert ponovo bombardovan

Glavni grad Nagorno-Karabaha Stepanakert granatiran je i ovog jutra. Prema informacijama objavljenim na društvenim mrežama na grada je palo šest granata ili raketa.

08:01 - Jermensko MO: Laž je da smo gađali gradove

Jermensko Ministarstvo odbrane je demantovalo informacije o granatiranju gradova.

„Još jedna laž, s teritorije Jermenije nije otvarana nikakva vatra u pravcu Azerbejdžana“, navela je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

07:44 - MO Azerrbejdžana: Granatirani gradovi u Azerbejdžanu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske snage granatirale gradove Mingačevir i Terter.

07:33 - Borbe se vode duž cele linije fronta

Portparol ministarstva odbrane jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da se od ranog jutra vode borbe dužlinije dodira na frontu u Nagorno-Karabahu. Borbe su različitog inteziteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja