PROPAGANDNO SELO U JEDNOJ OD NAJOPASNIJIH ZONA NA SVETU: Kako je Severna Koreja obmanjivala komšije (VIDEO)

Novosti online

04. 10. 2020. u 09:14

KIDžONG DONG izdaleka izgleda kao tipični korejski gradić, sa vodotornjem, dalekovodima, čistim ulicama i svetlima na prozorima brojnih zgrada. Ali pažljiviji pogled na „Selo mira“ otkriva da ono nema nijednog stanovnika - i da nikada i nije.

ПРОПАГАНДНО СЕЛО У ЈЕДНОЈ ОД НАЈОПАСНИЈИХ ЗОНА НА СВЕТУ: Како је Северна Кореја обмањивала комшије (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub

Smešten u Demilitarizovanoj zoni (ili DMZ) koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju, Kidžong Dong je otvorio svoja lažna vrata 1953. godine nakon primirja kojim je okončan Korejski rat.

Stručnjaci veruju da je "Selo mira", koje se naziva i „Propagandnim selom“, samo jedan od mnogih lažnih gradova u Severnoj Koreji.

Severna Koreja ima reputaciju po tome što projektuje izmišljenu sliku blagostanja i ekonomskog uspeha. Koristeći ovaj pristup "dima i ogledala", severnokorejska vlada je izgradila Kidžong Dong da bi prevarila južne susede da poveruju da Severnjaci žive u luksuzu, piše "All that is interesting".

Do današnjeg dana Severna Koreja tvrdi da je ovaj grad duhova pun života, ali pažljiviji pogled otkriva da više liči na napušteni holivudski set nego na selo.

Istorija Kidžong Donga

Severna Koreja je izgradila Selo mira Kidžong-dong 1953. godine na nezvaničnom kraju Korejskog rata.

U ratu je poginulo najmanje tri miliona Korejaca.

Iako je primirjem okončano otvoreno neprijateljstvo, nijedna strana nije zvanično pristala na mir.

Demilitarizovana zona koja razdvaja obe nacije i dalje je jedna od najnopasnijih i najnaoružanijih regiona na svetu. Zaštićena je ogradama od bodljikave žice, predstražama i stotinama hiljada vojnika.

DMZ je u suštini tampon zona širine 4 kilometara koja se proteže na celoj granici od oko 250 kilometara.

Obe države su evakuisale svoja civilna naselja duž tog područja.

Međutim. nakon 1953. godine, države su mogle ili da zadrže ili da izgrade samo po jedno selo.

Južna Koreja zadržala je Daeseong Dong, ili „Selo slobode“. U njemu živi oko 226 stanovnika koji su naseljavali zemlju pre početka rata. Nijedan dodatni posetilac ne može tamo da uđe ili da živi. Stanovnici imaju posebne lične karte i moraju da poštuju noćni policijski čas od 23:00. Navodno se severni uljezi ponekad prikradu unutra kako bi kidnapovali seljane - za koje zatim tvrde da su dobrovoljno prešli u Severnu Koreju.

Sever se odlučio za izgradnju potpuno novog grada, Kidžong Dong-a ili Sela mira, koje je prigodno dobilo nadimak „Propagandno selo“. Stvoreno da projektuje sliku ekonomskog uspeha, ono je zapravo samo ljuštura.

Lažne tvrdnje Severne Koreje o Selu mira

Iako Severna Koreja tvrdi da Selo mira ima 200 stanovnika, posmatrači sa Juga kažu da tamo zaista nema žive duše.

Komandant Robert Vat iz multinacionalnih trupa smeštenih na južnokorejskoj strani rekao je da su na mnogim zgradama naslikani prozori. Tvrdi da su druge građevine samo ljušture bez poda.

Ali možda najneobičnija karakteristika Kidžng Donga su električna ulična svetla koja se rutinski uključuju kako bi se stvorila iluzija aktivnosti. Ona su bili praktično nečuvena za Severnu Koreju 1950-ih i bila su jasno instalirana da impresioniraju južnjake koji gledaju.

Kim Džong Un, naravno, to nikad ne bi priznao. Severnokorejska vlada do danas tvrdi da grad ima stotine srećnih stanovnika. Prema njihovim rečima u gradiću postoje čak i dečji centar, vrtić, osnovna i srednja škola, kao i bolnica. U stvarnosti jedini znak života daju radnici koji rade na državanju zelenila i čiste ulice u kojima niko ne živi.

Na kraju, čini se da selo služi kao ništa drugo nego kao pion u takmičenju merenja ega između dve zemlje. A dokaz toga su ogromni jarboli sa zastavama koje su obe zemlje podigle baš u ova dva sela u DMZ.

Čiji je jarbol viši

Južna Koreja je 1980-ih u Daeseong Dongu podigla jarbol od skoro 98 metara, što je podstaklo Severnu Koreju da sagradi još viši, od 160 metara, u to vreme najviši jarbol na svetu.

Južna zastava i jarbol težili su 130 kilograma. To je nateralo Sever da poveća svoju na 270 kilograma. Trenutno, jarbol u Kidžong Dongu je trenutno četvrta najviša bandera na svetu.

Rat zvučnicima

Iako je ovaj „rat zastavama“ čudan fenomen, dve nacije su takođe koristile zvučnike da bi se takmičile. Severna Koreja je rutinski glasno puštala propagandne emisije ka Južnoj Koreji. U tim emisijama hvalili su se trijumfi Severne Koreje i pozivali ljude da tamo prebegnu.

Južna Koreja je uzvratila udarac K-pop muzikom koja je bila toliko glasna da se ceo dan mogla čuti duboko u Severnoj Koreji.

- K-pop je prilično moćno sredstvo propagande. Prikazuje Južnu Koreju kao hipermodernu, bogatu naciju u kojoj žive isključivo strastveni i privlačni ljudi - rekao je profesor Roald Maliangkej sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Taj rat zvučnicima se završio 2004. godine kada su obe strane shvatile da ništa ne postižu.

Međutim, ranije ove godine, dve države su jedna drugu optužile da ponovo postavljaju zvučnike u DMZ.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)