FEDERALNI SUD: Blokirano poskupljenje taksi za američke vize

Tanjug

30. 09. 2020. u 23:33

AMERIČKI federalni sudija blokirao je odluku da se povećaju takse za imigracione vize, koja je trebalo da stupi na snagu ove nedelje.

ФЕДЕРАЛНИ СУД: Блокирано поскупљење такси за америчке визе

Depositphotos

Takse bi se povećale u petak u proseku za 20 odsto, u zavisnosti od vrste vize.

Sada blokirane više takse uključuju i 50 dolara za prijave za azil, što bi bilo prvi put da Sjedinjene Države to naplaćuju. Cena prijave da se postane naturalizovani državljanin trebalo je da se poveća sa 640 na 1.170 dolara.

Oni koji se prijavljuju, a nemaju dovoljno sredstava, mogli su da zatraže da budu oslobođeni plaćanja taksi, ali nova pravila koja sad nisu stupila na snagu su eliminisala neke kategorije za tu mogućnost, kao što je prikazivanje teške finansijske situacije. Neki ljudi ne bi imali tu mogućnost zbog toga što bi se strožije gledalo koliko je niska visina prihoda domaćinstva, prenosi Glas Amerike.

Američka agencija za državljanstvo i imigraciju (USCIS), koja procesuira vize, zahteve za azil, naturalizaciju i druge, prijavila je ogroman pad prijava početkom godine zbog pandemije koronavirusa, a u nekom momentu je čak razmatrala da pošalje više od polovine zaposlenih na prinudni odmor. Za razliku od ostalih agencija, ogroman deo prihoda ove dolazi od taksi.

Američki okružni sudija Džefri Vajt napisao je obrazloženje presude bazirano na nekoliko faktora. Rekao je da Trampova administracija nije adekvatno pratila procedure za kreiranje novih pravila, uključujuči i to da su propustili da razmotre kako bi više takse uticale na one koji imaju niske prihode.

Vajt se složio sa argumetnima koje su izneli podnosioci tužbe, grupa osam neprofitnih organizacija, koje rade sa podnosiocima zahteva za američka dokumenta, a imaju niske prihode.

Oni su naveli da su vršioci dužnosti u Sekretarijatu za nacionalnu bezbednost na neregularan način preuzimali funkcije u isto vreme kada su nova pravila izdata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna