GUBITAK PRIHODA: Evropsko vazduhoplovstvo u minusu 140 MILIJARDI evra

Tanjug

15. 09. 2020. u 14:44

PAD prometa i prihoda evropskih avio-kompanija i aerodrome biće ove godine teži nego što se prbobitno procenjivalo zbog pandemije Kovid-19, prema najnovijoj analizi Eurokontrola, evropske organizacije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

ГУБИТАК ПРИХОДА: Европско ваздухопловство у минусу 140 МИЛИЈАРДИ евра

Foto: AP

"Očekuje se da će ukupan broj letova u Evropi biti za 55 posto ili za šest miliona manji u odnosu na 2019, što je za jedan milion veći pad letova nego što se previđalo u prvobitnom scenariju", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Eurokontrola.

Ukupni gubici avio-kompanija i aerodroma mogli bi da dostignu 140 milijardi evra ove godine, što je za 30 milijardi više od procene iz aprila ove godine.

Eurokontrol je u aprilu predviđao postepeni oporavak vazdušnog saobraćaja do kraja godine, ali to više nije verovatan scenario jer je novi talas korona virusa u avgustu zaustavio oporavak.

Prema proceni Eurokontrola, vazdušni saobraćaj će narenih meseci biti na nivou 40-50 procenata od normalnog, što znači da bi na nivou cele godine mogao da bude manji za 55 posto ili za šest miliona letova.

Generalni direktor Eurokontrola Emon Brenan ističe izostanak "koordinacije među zemljama članicama".

"Puno je zbrke i jako malo poverenja putnika, jer raste broj zaraženih korona virusom. Sadašnji scenario mogao bi da se poboljša kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati vazdušnim prometom kroz usklađen pristup prema testiranju i kroz zajedničke procene epidemioloških kriterijuma", naveo je Brenan u saopštenju.

Dodao je, istovremeno, da situacija može da postane i gora ako države nastave da uvode opšta ograničenja i karantinske mere, jer takav pristup, kaže, ubija turističku industriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri