RAČUNICE OKO NAVALJNOG: Nemački mediji prednjače u iznošenju novih verzija u slučaju ruskog opozicionara

PISANjE nemačkog "Špigla", da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni potpuno povratio pamćenje i da se seća svega do trenutka kada mu je u avionskom toaletu pozlilo, te da mu je sada zdravstveno stanje bolje nego što se moglo očekivati, izazvalo je reakciju njegovog najbližeg okruženja.

РАЧУНИЦЕ ОКО НАВАЉНОГ: Немачки медији предњаче у изношењу нових верзија у случају руског опозиционара

Foto: Tanjug

Kira Jarmiš, pres-sekretar Fonda za borbu protiv korupcije na čijem čelu je Navaljni, izjavila je da je tekst "Špigla" "pun preterivanja", a Leonid Volkov, bliski saradnik opozicionara, kategorički tvrdi da u tekstu "Špigla" ima mnogo netačnosti i da bi bio sretan kad bi bila istina da se on oporavio.

Nameće se pitanje koji je glavni razlog što u Nemačkoj novinski listovi objavljuju različite informacije o stanju Navaljnog, kao i o tome da ga navodno u bolnici čuvaju tri kordona policije. Je li u pitanju samo senzacionalizam ili namerno stvaranje atmosfere u kojoj se stalno provlači sumnja da su Navaljnog otrovale ruske službe po nalogu Kremlja?

Juče se zbog svega toga oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji kaže da bi Moskva više volela da je "Berlin direktno preneo Rusiji podatke u vezi sa incidentom sa opozicionim političarem Aleksejom Navaljnim" i pita se "zašto i dalje ima poteškoća u podeli ovih rezultata sa nama".

Foto: Tanjug

Informaciju da Navaljnog čuva trostruki kordon, demantovala je nemačka policija jer je ta tvrdnja apsurdna. Ko bi to trebalo da dođe u bolnicu da ubije Alekseja Navaljnog, pa su potrebni toliki policajci?

Peskov je reagovao i na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je rekao da postoji "značajna šansa" da su visokopozicionirani ruski zvaničnici naredili navodno trovanje Navaljnog.

- Sve optužbe o umešanosti ruskih zvaničnika u ovaj incident pogrešne su i neprihvatljive - poručio je juče portparol Kremlja.

U nemačkoj štampi pojavile su se i vesti da je Navaljni otrovan novom savremenijom verzijom otrova, nego što je to novičok. Navodno je takva vrsta otrova nađena na rukama Navaljnog, vratu i na grliću flaše iz koje je pio vodu, a izvor informacije je Institut farmakologije i toksikologije u Minhenu, u kome su rađene analize.

I dalje ostaje pitanje kako to da je samo Navaljni otrovan, a svi ostali koji su bili sa njim su potpuno zdravi jer kad je reč o nervno-paralitičkom otrovu, nemoguće je da jedan nastrada, a oni koji su bili sa njim ostanu zdravi. Ne postoji takva "selektivnost" otrova.

I pored toga, nastavlja da se podgreva teza da su Navaljnog jedino mogle da otruju Ruske tajne službe. Tu priču o krivici Kremlja sada raspiruju oni koji žele da poremete odnose između Berlina i Moskve i zaustave ambiciozne projekte.

LAVROV: SVE LIČI NA SOLZBERI i MH17

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, uporedio je ponašanje Nemačke u vezi sa "slučajem Navaljni" u Solzberiju, trovanjem Sergeja i Julije Skripalj, i padom aviona MH17 u Ukrajini.

- Nakon trovanja u Solzberiju, sve je bilo "tajno" od strane naših zapadnih kolega - rekao je Lavrov. - A mi i dalje nemamo nikakvih informacija gde se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj.

Prema njegovim rečima, ponavlja se i priča sa padom malezijskog "boinga" 2014. godine iznad Ukrajine, kada je holandska strana Rusiju redovno optuživala da odbija saradnju.

- Ako sada ista logika preovlada kod naših zapadnih kolega, to će samo biti potvrda da se oni postavljaju iznad zakona - rekao je Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice