TROVANJE NAVALJNOG: Francuska odložila posetu ministara Moskvi

Tanjug

08. 09. 2020. u 20:59

POSETA francuskih ministara Moskvi je odložena, dok evropske sile traže odgovore od Rusije povodom otkrića nemačkih lekara da je Aleksej Navljani otrovan.

ТРОВАЊЕ НАВАЉНОГ: Француска одложила посету министара Москви

Foto: EPA

Francuska je najavila da će ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan i ministarka odbrane Florens Parli posetiti Moskvu, dok predsednik te zemlje nastoji da ublaži nepoverenje koje postoji između Rusije i Zapada. Ova poseta je, međutim, sada odložena, prenosi agencija Rojters.

"S obzirom na trenutne okolnosti i nakon razmene sa ruskim vlastima, francusko-ruski savet o bezbednosnoj saradnji odložen je za kasniji datum", izjavila je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Francusko ministarstvo odbrane je u četvrtak na tviteru potvrdilo da će sastanak biti održan 14. septembra, kao što je i planirano. Međutim, Le Drijan je tokom vikenda zatražio od Rusije da objasni kako je Navaljni otrovan, te istakao da razgovori ne bi imali kredibilitet ukoliko bi bili održani u klimi koja trenutno vlada.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je posle četiri godine zastoja u diplomatskim posetama, nakon ruske aneksije Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini, poslao ministre spoljnih poslova i odbrane za Moskvu pre godinu dana. On je takođe imenovao specijalnog izaslanika da prati progres o tzv. struktuiranom dijalogu u pet tačaka koji je predložio Putinu, a njegovi napori uznemirili su druge lidere zemalja članica Evropske unije.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni trenutno se leči u bolnici u Berlinu, nakon što se prošlog meseca razboleo u svojoj domovini. Nemački lekari su saopštili da je Navaljni otrovan, dok Rusi tvrde da nema dokaza za takve tvrdnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave