MASK SE VIŠE NE SMEJE? Akcije “Tesle” pale jutros pale za 15 odsto

Tanjug

08. 09. 2020. u 20:25

AKCIJE "Tesle" su pale jutros na Vol Stritu za 15 posto, nakon što neočekivano nisu uvrštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog korona virusom.

МАСК СЕ ВИШЕ НЕ СМЕЈЕ? Акције “Тесле” пале јутрос пале за 15 одсто

Foto EPA

Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se "Tesla" pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonuo veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau Džons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto "Tesle" uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

Viši analitičar u kompaniji S&P Dau Džons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto "Tesla" nije dodat u indeks S&P 500. Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od "Tesle", ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britanska agencija.

Dodaje, međutim, da je sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara, "Tesla" gotovo 10 puta nadmašuje zaedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024