MASK SE VIŠE NE SMEJE? Akcije “Tesle” pale jutros pale za 15 odsto

Tanjug

08. 09. 2020. u 20:25

МАСК СЕ ВИШЕ НЕ СМЕЈЕ? Акције “Тесле” пале јутрос пале за 15 одсто

Foto EPA

AKCIJE "Tesle" su pale jutros na Vol Stritu za 15 posto, nakon što neočekivano nisu uvrštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog korona virusom.

Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se "Tesla" pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonuo veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau Džons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto "Tesle" uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

Viši analitičar u kompaniji S&P Dau Džons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto "Tesla" nije dodat u indeks S&P 500. Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od "Tesle", ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britanska agencija.

Dodaje, međutim, da je sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara, "Tesla" gotovo 10 puta nadmašuje zaedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Niko

09.09.2020. 07:22

Koji crni tesla auto... Jos kada bi ga testirali u realnim uslovima... Ali to nece...posto ga niko ne bi kupio koliko je los... Malo prelazi, baterije skupe... Punjenje na kucnoj mrezi traje nekoliko sati. Pa i grand vitara trosi 3.9litra na sto kolometra ali samo ako se vozi od 2-5 ujutru kada nema saobracaja i pri brzini od 40km na sat