STARI, BOLESNI, BEZ POSLA I KROVA NAD GLAVOM, SPAVAJU PO ULICI: To nisu migranti na Siciliji, već rođeni Italijani (FOTO)

Milica Ostojić, RIM - specijalno za "Novosti"

07. 09. 2020. u 16:12

SICILIJA je postala kamp za izbeglice.

СТАРИ, БОЛЕСНИ, БЕЗ ПОСЛА И КРОВА НАД ГЛАВОМ, СПАВАЈУ ПО УЛИЦИ: То нису мигранти на Сицилији, већ рођени Италијани (ФОТО)

Foto: EPA

Na izmučenom ostrvu Lampeduza koje je u potpunom kolapsu, Tunižani šetaju pijani, a snage javnog reda su nemoćne da ih zaustave. Njih na stotine uspevaju da prevare kontrole, beže, kradu, napadaju žene i žive na ulicama.

Gradonačelnik Salvatore Martelo primi desetine telefonskih poziva dnevno. Pozivi su od preplašenih turista i osoblja hotela, trgovaca i vlasnika restorana, prodavaca voća i povrća... Kolika je nemoć čuvara javnog reda i mira potvrđuje podatak da je radnja koja se nalazi ispred stanice karabinijera već dva puta pokradena. Upadaju u prodavnice i kradu prehrambene proizvode i vino, napadaju turiste.

Mole ostrvljani da im se pomogne, traže zaštitu policije i karabinijera, ali nema saradnje sa državnim institucijama. Gradonačelnik moli za pomoć ministarku unutrašnjih poslova Lućanu Lamorđeze, opominjući da se radi o delinkventima koje treba staviti u zatvor.

Migrantima se pomogne da se iskrcaju i iako im se obezbedi smeštaj i topli obrok, ne kontrolišu se da li se vraćaju u centar za smeštaj i gde spavaju ili borave preko noći. Na to alarmantno upozorava gradonačelnik Lampeduze. Ne radi se o bilo kakvom rasizmu, niti netolerantnosti već o potpunom ugrožavanju javnog reda i mira na ostrvu.

Foto: EPA

Radnici Crvenog krsta prave karantinski centar za migrante kod Katanije

Predsednik regiona Sicilija Nelo Muzumeći i gradonačelnik Lampeduze imali su pre nekoliko dana u Rimu susret sa premijerom Đuzepeom Konte i razgovarali kako urgentno naći rešenje za dramatično stanje na Siciliji. Obećani su im mali ekonomski doprinosi ali bez bilo kakvog rešenja za suzbijanje vanrednog stanja. Opet, ko zna koji put osećaju se izigranim od strane Vlade. A iskrcavanje se nastavljaju i uvećava se broj izbeglica, bez mogućnosti da im se obezbedi adekvatan smeštaj i kontrola.

Foto: EPA

 

Posebno je tragično to što Italija prihvata otvorenih ruku izbeglice, a ostavlja bez ikakvog zbrinjavanja one koji su rođeni i žive ovde. Mnogi nemaju gde da prespavaju, stari ili siromašni, nemaju ni obroka ni bolničkog lečenja jer su bolnice prepune, a u njima ima mesta za obolelog migranta.

Foto: EPA

To nisu pijani migranti, to su stanovnici Sicilije koji su nekada imali krov nad glavom. Ko prošeta ulicama Palerma, i ne samo tog grada, susrešće se preko dana sa onima koji vuku svu svoju imovinu, prljave prnje u najlon kesama, a noću nađu neku rupu gde prespavaju.

Zapratite „Novosti sport“ na Fejsbuku


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024