PREDIZBORNA KAMPANJA TRAMPA I BAJDENA PODIGLA AMERIKU NA NOGE: Od "pljuvanja" rivalovih političkih poteza do koeficijenta inteligencije

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

06. 09. 2020. u 11:25

PREDIZBORNA kampanja u Americi postaje sve širi poligon za uvrede na račun protivnikovog koeficijenta inteligencije, crta karaktera i kućnog vaspitanja.

ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА ТРАМПА И БАЈДЕНА ПОДИГЛА АМЕРИКУ НА НОГЕ: Од пљувања ривалових политичких потеза до коефицијента интелигенције

Foto AP

Ni raniji kandidati za šefa Bele kuće nisu prezali od verbalnog ratovanja, ali su ovogodišnji rivali, republikanski predsednik Donald Tramp i demokrata Džo Bajden, predizborno "čašćavanje" dodatno usavršili.

Od kritikovanja političkih poteza, preko "pljuvanja" po privatnom životu, pa do ogoljenih uvreda, ništa ne manjka. Tramp i Bajden su sve maštovitiji, a pljusak uvreda sve jači.

- Džo Bajden je lutak!

- Tramp je bukvalno egzistencijalna pretnja Americi!
- Bajden je bio uspešan potpredsednik samo zato što je znao kako da ljubi d... Baraku Obami!
- Da smo u srednjoj školi, odveo bih Trampa u kraj dvorišta i dobro ga izmlatio!
- Bajden i njegov sin su nakrivo nasađeni hladnokrvni lopovi!
- Tramp je načisto nepovezan, on nema vezu ni sam sa sobom!

Sunarodnicima je predsednik nedavno poručio da paze koga biraju, jer će "morati da uče kineski ako Bajden pobedi". Tramp se nije zadržao samo na najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, nego je u slučaju Bajdenovog trijumfa SAD uporedio i sa Venecuelom.

- Ako on pobedi, Amerika će postati druga Venecuela, nikad se nećemo oporaviti. To je ista ideologija. Ovo su najopasniji izbori od svih koje smo imali, jer se nikada nećemo vratiti na staro ako demokrate dođu na vlast.

Foto: Printskrin

Protivnički tabor nije ostao dužan šefu Bele kuće. Bajden je najpre nastojao da ga svojom retorikom deklasira u očima birača, a potom obećao da "će im zaceliti rane", aludirajući na smrti Afroamerikanaca ove godine, pre svih Džordža Flojda, koju je nazvao "elektrošokom za sve nas".

- Tramp je pretvorio Ameriku u bojno polje - ocenio je Bajden. - Voleo bih da kažem da je mržnja počela i da će nestati sa njim, ali istorija SAD nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom.

Republikanski kandidat replicirao je novim napadom na popularnost koju ovaj demokrata uživa u narodu. "Džo nikada nije dobio više od jednog procenta glasova, Obama ga je izvukao iz đubreta, pa se uobrazio!"

TRAMP STIŽE

ISTRAŽIVANjA pokazuju da su Bajden i Tramp sve bliži u državama čiji su glasovi odlučujući na izborima. Bajden je prosečno vodio između osam i deset odsto, ali je podrška opala na 6,2 procenta. Prednost je dodatno umanjena u državama koje su obično osvajale demokrate, Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, dok ih Tramp nije dobio 2016. godine. Tramp je 2016. imao skoro tri miliona glasova manje od demokratske protivkandidatkinje Hilari Klinton, ali je trijumfovao glasovima elektora u odlučujućim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!