FRANCUSKI OFICIR RUSKA KRTICA: Vojni starešina koji je radio u štabu NATO u Italiji odavao tajne

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 08. 2020. u 22:19

ФРАНЦУСКИ ОФИЦИР РУСКА КРТИЦА: Војни старешина који је радио у штабу НАТО у Италији одавао тајне

Pritvorska jedinica u Francuskoj / Foto Printskrin

OFICIR francuske vojske je uhapšen i protiv njega je pokrenuta istraga zbog izdaje u korist Rusije. Ova vest je kao bomba odjeknula francuskim informativnim prostorom.

Pripadnik francuskih oružanih snaga je osumnjičen da je ruskim obaveštajnim službama dostavljao izuzetno osetljive dokumente.

Po činu potpukovnik, nalazio se na službi pri NATO, ali ne u sedištu ove organizacije u Briselu već - u Italiji.

Uhapsili su ga agenti francuske Generalne direkcije za unutrašnju bezbednost (DGSI).

- Mogu da potvrdim da se protiv višeg oficira vodi sudski postupak zbog prenošenja ili kršenja pravila bezbednosti. Postupak je pokrenut kada je Ministarstvo vojske preuzelo inicijativu da se obrati javnom tužiocu - potvrdila je francuska ministarka vojske Florans Parli.

Pripadnik Francuske vojske je uhapšen na kraju godišnjeg odmora u Francuskoj, kada se spremao da se vrati na svoje radno mesto u jednoj vojnoj bazi NATO u Italiji.

Francuske vojne vlasti su 22. jula signalizirale tužilaštvu u Parizu svoje otkriće, posle čega je 29. jula pokrenuta preliminarna istraga. Konačno, protiv oficira je podignuta optužnica 21. avgusta, kada je i uhapšen. Francuski mediji su u nedelju otkrili ovu aferu.

Star je pedesetak godina i ima petoro dece.

Prema informacijama koje prenose francuski mediji, govori ruski jezik, a u Italiji je između ostalog viđen u društvu muškarca koji je identifikovan kao agent ruske vojne obaveštajne službe GRU. Zasad nije poznato o čemu je informisao Ruse.

POMINjU I BINELA

U FRANCUSKOJ ističu da su ovakve optužbe za izdaju vojnih lica retke i da ih je dosad, od vremena Hladnog rata bilo svega desetak, uglavnom u korist Rusije. U julu ove godine, osuđena su dva bivša pripadnika francuske vojne obaveštajne službe zbog otkrivanja tajni Kini, a pominje se i slučaj Pjer-Anrija Binela, koji je, kao francuski oficir u Briselu, 1998. godine dostavio informacije Srbiji u vezi s predstojećim bombardovanjem NATO, posle čega je 2001. godine osuđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

VIDEO COVEK DA JE TA ORGANIZACIJA S CETIRI VELIKA SLOVA TERORISTICKA

30.08.2020. 23:49

Toboze osnovana kao odbranbena, a u stvari terorisu (zajedno sa amerima) pola sveta.

jstrummer

31.08.2020. 00:00

Orkestrirana halabuka od strane duboke drzave. Ovu pretstavu spijuna smo vec gledali, nekako se javi kada rusi napreduju na geopolitickom planu, npr Juzni tok, Turski tok, vakcine....ako treba i zemlju ce okrenuti naopacke samo da ne izgube profit i resurse.

Gio

17.09.2020. 14:53

Najzad da francuz stane na pravu stranu, na vreme, mislim pre nego što mu cela zemlja završi pod ruševinama, pa onda da se bori za nju...

Nevenka

22.09.2020. 07:48

Verovatno produhovljen i moralan porodični čovek koji je svatio da je NATO-u odavno odzvonilo ili kako reče Makron doživeo kliničku smrt, pa je vođen viđenjem svog predsednika odlučio ďa što pre okonča agoniju nepotrebne alijanse hemiske industrije i proizvodjača oružja. MIR BOŽJI.

Bocan

27.12.2020. 05:49

Francuzi se odriču časnih ljudi koji se opiru nato fašistički operacijama. Tako je i Binel imao podsticaj savesti da upozori žetvu na zaveru. Divim se ovakvim vizionarskim herojima. U Francuskoj je ipak ostalo viteške časti.