TURSKA NAJAVLJUJE RAT SA GRČKOM: Ako krenu u proširenje teritorijalnih voda u Egejskom moru, očekuje se sukob

Novosti online

30. 08. 2020. u 09:19

GRČKO proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatraće se povodom za rat, rekao je u subotu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

ТУРСКА НАЈАВЉУЈЕ РАТ СА ГРЧКОМ: Ако крену у проширење територијалних вода у Егејском мору, очекује се сукоб

Foto: Tanjug/AP

- Oni (Grci) ne smju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja - rekao je Čavušoglu, aludirajući na more koje deli dve mediteranske zemlje, navodi Hina.

- To bi bio povod za rat, casus belli - rekao je Čavušoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale. Te dve susedne zemlje, članice NATO-a, spore se poslednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se veruje da je bogato naftom i plinom.

Tursko upozorenje usledilo je nakon što je grčki premijer Kirjakos Misotakis prošle nedelje objavio da će se grčke teritorijalne vode na zapadnoj strani koja je okrenuta prema Italiji proširiti sa šest na 12 milja. Misotakis je takođe rekao da bi Grčka mogla proširiti svoje teritorijalne vode i na drugim područjima.

- Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru ... ali naša pozicija u vezi sa Egejskim morem potpuno je jasna - rekao je Čavušoglu.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Sale

30.08.2020. 09:31

Dakle ček da vidim dal sam pravilno razumeo... Kad se oni trpaju u tuđe vode i države (Grčka, Sirija, Irak) to je apsolutno pravilno i opravdano? A kad države koriste i brane svoja prava, to je povod za rat? Ma gde su bre ovi izučili zanat? U Tel Avivu ili Vašingtonu?

Okvals

30.08.2020. 13:54

@Galinari - De pogledaj koliko je more dato hrvatima, je'l to realno? Najkarikaturalnija granica igde ikada. Za zasluge u prvom, drugom i svim ostalim svetskim i lokalnom ratovima. E pravdo....

Drakče

30.08.2020. 09:53

Evo, sto godina će otkad nema rata medju njima. Mislim da bi ih, na žalost, Turska pregazila. Imali su svoju priliku na Kipru pa su ćutali kao mule, a ovi uzeli koliko im treba.

Zardjala Kasika

30.08.2020. 10:30

@Drakče - Radi se o tome da ce turska biti zbrisana sa lica zemlje kada se evropski dobrovoljci prijave za sluzbu u grckoj paravojsci. Vreme je da se otomanski insekt istrebi.

Kriger

30.08.2020. 10:05

E da bude al nece turska je to,poznata je njihova doktrina kao i svih muslimanskih zamalja udri po slabijem preti deri vristi ali kad treba onda znas ajmo da se dogovorimo tako je to sa njima. Bilo jeste i bice pozdrav

Bato

30.08.2020. 10:41

Desetak zemalja ima izlazak na ta mora a 90% tih vida pripada Grckoj, e jesu ga preterali, svi bi nesto da grabe, uzimaju, da se sire, dobijaju a nista ne raditi.

Marko

30.08.2020. 12:36

Ovi spremni da udju u rat za 6 milja sire zone mora na jugu, iako vec imaju nepregledne vodene povrsine sa kojima ne znaju sta ce. Nama se predlaze da zbog puta (nikako ulaska) u eu carstvo predamo istorijski, duhovno a bogami i rudno najvredniji deo zemlje i to se razmatra kao ozbiljna opcija.