OBISTINILE SE NAJGORE PROGNOZE: Hrvatska ekonomija nastavlja da tone, vlada spremila paket hitnih privrednih mera

Tanjug

28. 08. 2020. u 23:58

NAJLOŠIJE prognoze na kraju su se i obistinile - hrvatski BDP je u drugom tromesečju potonuo 15,1 odsto i među zemljama EU, prema dosad objavljenim podacima, Hrvatska je zabeležila peti najlošiji rezultat, nakon Španije, Francuske, Italije i Portugala.

ОБИСТИНИЛЕ СЕ НАЈГОРЕ ПРОГНОЗЕ: Хрватска економија наставља да тоне, влада спремила пакет хитних привредних мера

Foto: Depositphotos

U jesenjem paketu mera nalaze se i subvencije za skraćenu radnu nedelju, povoljni krediti za preduzetnike, poresko rasterećenje...

Prva od šest hitnih mera je subvenicija Vlade za skraćenu radnu nedelju. Vlada će pomoći delatnostima u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini sa sufinansiranjem 2.000 kuna po radniku za skraćenu radnu sedmicu.

Preduzetnike čekaju povoljniji krediti - Hamag-Bicro i HBOR nastaviće da daju kredite s kamatama od 0,25 odsto za održavanje likvidnosti preduzeća.

Zatim, Hrvatska na raspolaganju ima šest milijardi evra bespovratnih sredstava koja će koristiti i za obnovu školskih, zdravstvenih i kulturnih objekata nakon zemljotresa.

Od 1. januara na snagu stupa nova poreska reforma u kojoj je smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 odsto i s 36 na 30 odsto, kao i porez na dobit s 12 na 10 odsto za mala i srednja preduzeća, koja ostvaruju prihode do 7,5 miliona kuna. Plate bi tako trebalo da rastu od 100 do 800 kuna.

Vlada će pregovarati sa sindikatima o (ne)povećanju plata jer želi kompromis - ili da zamrzne povećanje plata dok BDP ne počne da raste, ili da ta povećanja budu manja.

I šesti, poslednji potez Vlade, usmeren je na investicije. Vlada će ubrzati investicije koje se finansiraju iz EU i podstaknuti i državne firme da imaju više investicija.

Ako želi da ublaži pad ekonomije i spreči znatnija otpuštanja zaposlenih, kako je rekao ministar finansija Zdravko Marić, pred Vladom su veliki izazovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bole

29.08.2020. 07:41

@ludi milojko - Sve dok oni imaju Papu, ja se za njih ne sekiram. Ali kada dodje Isus Hristos, bice gadno, i papi i svima onima koji su činili zločine. A Braći Hrvatima sve najbolje da se sto pre izvuku iz ove teske situacije. I da sto pre pobegnu iz papine EU.

ANTE BAN

29.08.2020. 11:06

@ludi milojko - BRATE SRBINE; Je li moguće da svome hrišćanskome bratu i prvome komšiji želiš sve najgore? Da propadne hrvatska država; lider Balkana i uzor svim Yugo-narodima! No: utjeha mi je da si- "LUDI MILOJKO", pa ti barem polovicu opraštam!

Komentator

29.08.2020. 15:59

@ANTE BAN - Mos zamisliti koliko bi Jasenovaca i logora za decu Jastrebarskih bilo da ste vi uzor kako ti kazes... ne daj boze nikom uzora kakvog su se i SS-ovci grozili.. daleko bilo.. fuj-fuj.

ludi milojko

27.09.2020. 01:45

@ANTE BAN - ubicama i koljacima koji su zli u genima nisam brat. to tvoje -brate srbine- svi mi dobro znamo sta znaci: jame, logori, gradiska, jasenovac. i da ponovim: takvi meni nisu braca. ako su logori i jame neciji uzor u regionu grdno se varas. mozda siptarima, ali nisu oni jos dostigli taj nivo krvolocnosti. vi mozete da budete uzor samo najgorima, a gori od vas ne postoje. i ovo da ponovim: da, ako hoces i hriscanski ti zelim da nemate za leba i da formalno ponovo postanete ono sto ste oduvek bili: becki konjusari

Varto Marx

29.08.2020. 20:10

EU je tu, Bitce Hrvatskoj pomoc kao i drugim clanicama EU. bit ce stroge kontrole da se novac nebi koristio za druge svrhe, pa i u dzepovima drzavnih funkcijonera HR.