NE ŽURITE SA DIJAGNOZOM NAVALJNOG: Ruski lekari savetuju kolegama u berlinskoj bolnici da ne govore o trovanju dok ne budu imali prave dokaze

RUSKI lekari savetuju nemačkim kolegama iz univerzitetske bolnice "Šariti" da ne žure sa ocenama da je ruski opozicioner otrovan već da detaljno istraže o čemu se zaista radi. Tu žurbu nemačkih lekara u ruskoj javnosti doživljavaju kao dokaz da je "Šariti" bolnica koja daje zdravstveno-političke dijagnoze.

НЕ ЖУРИТЕ СА ДИЈАГНОЗОМ НАВАЉНОГ: Руски лекари саветују колегама у берлинској болници да не говоре о тровању док не буду имали праве доказе

Foto: Rosbalt.Ru

- U izjavama nemačkih lekara za mene nema ništa novo. Oni govore o kliničkim informacijama koje ukazuju na trovanje inhibitorima holinesterazi. Ali ni oni kao ni mi nismo utvrdili o kojoj se konkretno tvari radi. I mi smo za vreme pregleda u bolniciu Omsku prvo pomislili da je Navaljni otrovan. Ali kasnije tu sumnju nismo mogli da potvrdimo, tvrdi doktor Boris Teplih rukovodiooc odela anesteziologije i reanimatologije poznate moskovske bolnice "Piragova".

Poznati moskovski doktor Aleksandar Mjasnikov šef Gradske kliničke bolnice "M. Žadkeviča" objašnjava da treba prepustiti lekarima da završe svoj posao i da ih ne treba požurivati i koristiti skandal sa navaljnim u političke obračune.

- Simptomi trovanja tim inhibitorima holinesterazi mogu biti pad pritiska, znojenje, spazam bronha, dijareja i dr. Međutim kategorički niko do sada nije mogao da kaže je li Navaljni otrovan ili se radi o uzimanju nekih lekova. Želim Navaljnom da ozdravi a bilo bi loše da od njega prave novog Sergeja Skripalja za kojeg Britanci tvrde da je otrovan u Solzberiju, kaže doktor Mjasnikov.

On objašnjava da spomenutu supstancu sadrže i lekovi protiv bolesti Alchejmera, ali i oni za poboljšanje pamćenja, stimulatori za rad mozga i dr. Svako predoziranje je opasno, ističe Mjasnikov.

Glavni anesteziolog i reanimatolog ministarstva zdravlja Rusije profesor Igor Molčanov kaže da je nemoguće posle pet dana uvrditi inhibitor holinesterazi kod Alekseja Navaljnog koga su lečili davajući mu antidot. Ruski a zatim nemački lekari su davali i daju Navaljnom preparat atropin.

Poruka moskovskih lekara svojim kolegama je da daju profesionalno odgovornu dijagnozu i da ne podležu političkim pritiscima.

Iako nemački lekari priznaju da još ne znaju čime je konkretno otrovan navaljni nemačka kancelarka Angela Merkel je javno pozvala rukovodstvo Rusije da provede transparentnu istragu trovanja opozicionera Alekseja Navaljnog. Angela Merkel traži da se pronadje i kazni taj ko je otrovao Navaljnog koji po njenom mišljenu ima primetnu ulogu u političkoj opoziciji u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)