NE ŽURITE SA DIJAGNOZOM NAVALjNOG: Ruski lekari savetuju kolegama u berlinskoj bolnici da ne govore o trovanju dok ne budu imali prave dokaze

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

25. 08. 2020. u 10:54

НЕ ЖУРИТЕ СА ДИЈАГНОЗОМ НАВАЉНОГ: Руски лекари саветују колегама у берлинској болници да не говоре о тровању док не буду имали праве доказе

Foto: Rosbalt.Ru

RUSKI lekari savetuju nemačkim kolegama iz univerzitetske bolnice "Šariti" da ne žure sa ocenama da je ruski opozicioner otrovan već da detaljno istraže o čemu se zaista radi. Tu žurbu nemačkih lekara u ruskoj javnosti doživljavaju kao dokaz da je "Šariti" bolnica koja daje zdravstveno-političke dijagnoze.

- U izjavama nemačkih lekara za mene nema ništa novo. Oni govore o kliničkim informacijama koje ukazuju na trovanje inhibitorima holinesterazi. Ali ni oni kao ni mi nismo utvrdili o kojoj se konkretno tvari radi. I mi smo za vreme pregleda u bolniciu Omsku prvo pomislili da je Navaljni otrovan. Ali kasnije tu sumnju nismo mogli da potvrdimo, tvrdi doktor Boris Teplih rukovodiooc odela anesteziologije i reanimatologije poznate moskovske bolnice "Piragova".

Poznati moskovski doktor Aleksandar Mjasnikov šef Gradske kliničke bolnice "M. Žadkeviča" objašnjava da treba prepustiti lekarima da završe svoj posao i da ih ne treba požurivati i koristiti skandal sa navaljnim u političke obračune.

- Simptomi trovanja tim inhibitorima holinesterazi mogu biti pad pritiska, znojenje, spazam bronha, dijareja i dr. Međutim kategorički niko do sada nije mogao da kaže je li Navaljni otrovan ili se radi o uzimanju nekih lekova. Želim Navaljnom da ozdravi a bilo bi loše da od njega prave novog Sergeja Skripalja za kojeg Britanci tvrde da je otrovan u Solzberiju, kaže doktor Mjasnikov.

On objašnjava da spomenutu supstancu sadrže i lekovi protiv bolesti Alchejmera, ali i oni za poboljšanje pamćenja, stimulatori za rad mozga i dr. Svako predoziranje je opasno, ističe Mjasnikov.

Glavni anesteziolog i reanimatolog ministarstva zdravlja Rusije profesor Igor Molčanov kaže da je nemoguće posle pet dana uvrditi inhibitor holinesterazi kod Alekseja Navaljnog koga su lečili davajući mu antidot. Ruski a zatim nemački lekari su davali i daju Navaljnom preparat atropin.

Poruka moskovskih lekara svojim kolegama je da daju profesionalno odgovornu dijagnozu i da ne podležu političkim pritiscima.

Iako nemački lekari priznaju da još ne znaju čime je konkretno otrovan navaljni nemačka kancelarka Angela Merkel je javno pozvala rukovodstvo Rusije da provede transparentnu istragu trovanja opozicionera Alekseja Navaljnog. Angela Merkel traži da se pronadje i kazni taj ko je otrovao Navaljnog koji po njenom mišljenu ima primetnu ulogu u političkoj opoziciji u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

maniks

25.08.2020. 11:20

Scenario vec vise puta vidjen sve jedno da li je u reziji Amerike , Engleske ili sada Nemacke , cilj je isti optuziti Rusiju.. Ovo bi KGB resio odmah brzo i efikasno. Kakva Merkel i ostali bakraci.

Kulak

25.08.2020. 12:33

Da ga je neko hteo otrovati,bio bi mrtav.Nemački lekari lupetaju budalaštine i sluge su prljavoj politici.Zašto bi neko sa ruske strane davao nebitnom blogeru Navaljnom nešto od čega se ne umire,a izaziva se međunarodni skandal?

KOGA RUSI OTRUJU TAJ NE STIZE NI DO WCA A KAMOLI DO SARITEA

25.08.2020. 13:18

Providna zapadnjacka taktika, da izbave svoje poltrone, koji odrade posao, onda im sledi penzija ili likvidacija, videcemo uskoro kako ce proc pulen.

Zivorad011

25.08.2020. 13:30

Pa vidite. Otruju Politkovsku, nema tragova otrova, otruju Verzilova, nema tragova otrova, pa onda Skripalj i njegova cerka, tu su odradili vrlo neprofesionalno i ostavili tragove Novicka, otrova koje koriste iskljucivo specijalne sluzbe, pa onda otruju Navaljnova nema tragova. I sada nekakvi lekari iz Omska kazu da u analizama nema tragova otrova??? Alo, pa setite se olimpijade u Sochiju. Nije bilo nikakvih tragova da su specijane sluzbe zamenile ampule sa doping probama. Tek kasnije se otkrilo da je vecina ruskih osvajaca medalja bila dopingovana. Ko jos veruje ruskim laboratorijama. Alo.....