SUPRUGA JULIJA MOLI DA GA PREBACE U BERLIN, LEKARI TVRDE: Navaljni nije otrovan, let bi bio opasan za njegovo zdravlje

B. V. - I. S.

21. 08. 2020. u 23:10

LEKARI bolnice u Omsku u kojoj se nalazi opozicioni političar Aleksej Navaljni tvrde da on nije otrovan, već da ima probleme sa metabolizmom.

СУПРУГА ЈУЛИЈА МОЛИ ДА ГА ПРЕБАЦЕ У БЕРЛИН, ЛЕКАРИ ТВРДЕ: Наваљни није отрован, лет би био опасан за његово здравље

Foto.: AP

 Oni su kategorični u izjavi da u njegovoj krvi nisu našli bilo kakve otrovne materije. Dr Aleksandar Murahovski, šef bolnice, objašnjava da "na licu, telu i odeći Navaljnog nije bilo nikakvih hemiskih tvari osim sitnog praha od plastične čaše koju je koristio".

U međuvremenu, oglasilo se i rusko Ministarstvo zdravstva.

- Dobili smo prvu, radnu dijagnozu. U pitanju je metabolički poremećaj balansa ugljenih hidrata - navodi se u saopštenju.

Međutim, rođaci Navaljnog insistiraju da se on prebaci u Nemačku avionom, koji je poslala nemačka vlada i koji je sleteo u Rusiju. Supruga Julija u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu moli da Navaljni bude prebačen iz bolnice u Sibiru u Berlin da bi mu se pružila zdravstvena pomoć.

Saveznici Navaljnog strahuju da je on otrovan i organizovali su njegovo lečenje u Nemačkoj, ali ruski lekari kažu da je njegovo stanje suviše nestabilno da bi mogao da bude prebačen iz bolnice.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska ka Moskvi, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je avion zbog toga prinudno sleteo u Omsk, te da "je on možda otrovan".

Foto.: AP

Julija Navaljni

Lekari se protive transportu, smatrajući da je opasno da u takvom stanju leti pet sati. Osim toga, u bolnici u Omsku ističu da su iz Moskve stigli specijalisti iz čuvenih bolnica "Burdenka" i "Piragova", koji ni u čemu nisu slabiji od kolega iz Nemačke.

NAĐEN OTROV?

DIREKTOR Fonda za borbu protiv korupcije, čiji je osnivač ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, Ivan Ždanov, rekao je da su, prema rečima predstavnika saobraćajne policije, u organizmu Navaljnog pronašli opasnu supstancu, koja ne predstavlja samo opasnost za njega, nego i za njegovu okolinu, ali je dodao da ne zna o kojoj se supstanci radi.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da lekari treba da odluče može li Navaljni biti prevezen avionom. Što se tiče nemačkih kolega, oni i u Omsku imaju mogućnost da zajedno sa ruskim specijalistima ocene o kakvom se problemu radi i šta treba činiti.

U Kremlju se nisu protivili da se Navaljni prebaci ako treba u inostranstvo, ali to treba da sugeriše lekarski konzilijum.

Slučaj navodnog trovanja Navaljnog stigao je do sedišta UN, ali i do Evropske komisije koja je pozvala Moskvu da hitno dozvoli lečenje u Nemačkoj, kao i istragu o navodnom trovanju. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel tim povodom je razgovarao sa ruskim predsednikom Putinom.

 

Foto.: AP

Policija i novinari ispred bolnice

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajen izjavio je da "su američke vlasti veoma zabrinute zbog situacije sa Navaljnim". On je rekao da je veoma zabrinjavajuće ako Rusija stoji iza toga i da će od toga zavisiti odnos SAD prema Rusiji u budućnosti.

KRIVA VOTKA?

OPOZICIONI političar Aleksej Navaljni je i dalje u teškom stanju. Novinarka Ksenija Sopčak koja spada u "opozicionu mondensku elitu", odmah je rekla da se radi o trovanju zbog političke osvete. Međutim, neki moskovski tabloidi su tvrdili da je uoči leta Navaljni bio u gostima kod poznanika i da su pili pravljenu votku takozvani smogon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku