MERE U ČEŠKOJ: U škole, prodavnice i restorane ipak bez maski

Tanjug

20. 08. 2020. u 19:33

ČEŠKA vlada je saopštila da će odredba o ponovnom uvođenju obaveznog nošenja maski u javnosti u septembru biti usvojena u nešto izmenjenom obliku.

МЕРЕ У ЧЕШКОЈ: У школе, продавнице и ресторане ипак без маски

Foto: Tanjug

Sa spiska javnih objekata u kojima će nošenje maski biti obavezno uklonjene su škole, prodavnice i restorani, a odluka je promenjena usled reakcije javnosti, prenosi agencija Rojters.

Česka je bila jedna od prvih zemalja izvan Azije koja je uvela obavezno nošenje maski u javnosti u martu, ali i jedna od prvih koja je ukinula ovu odredbu u toku leta, nakon što je potvrđeno samo nekoliko stotina smrtnih slučajeva od posledica COVID-19.

Vlasti Češke strahuju od porasta broja zaraženih na jesen, kada se deca budu vratila u škole, a odrasli na posao posle sezone godišnjih odmora.

Zbog toga je vlada ove zemlje u ponedeljak najavila da će u septembru na snagu ponovo da stupi odredba o obaveznom nošenju maski u javnosti.

Prema prvobitnom planu, građani ove zemlje bili bi u obavezi da zaštitne maske nose u vozilima javnog prevoza, javnim ustanovama, bolnicama i ustanovama za socijalnu negu, prodavnicama, restoranima, na javnim događajima i u školama.

Međutim, usled reakcije javnosti da je ova odluka prestroga i teška za sprovođenje, česki ministar zdravlja Adam Vojteh je danas izjavio da je vladin tim eksperata odlučio da sa spiska javnih objekata u kojima će biti obavezno nošenje maski ukloni škole, prodavnice i restorane.

Odluka će i dalje važiti u javniim ustanovama, vozila javnog prevoza i skupove sa preko 100 ljudi.

Vojteh je rekao da će vlada procenjivati epidemiološku situaciju u zemlji prema regionalnom sistemu zoniranja i da će uvesti strože mere u mestima u kojima bude došlo do porasta broja obolelih.

U Češkoj je od početka pandemije potvrđeno 20.798 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih su posledica preminule 404 osobe, što je dosta manje u poređenju sa mnogim evropskim zemljama. Aktivnih slučajeva zaraze u ovom trenutku u Českoj ima 4.778, dok se 112 osoba nalazi na bolničkom lečenju zbog COVID-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!