BIVŠI ADVOKAT FBI: Falsifikovali smo dokumenta o „Trampovoj zaveri sa Rusijom”

Novosti online

sreda, 19. 08. 2020. u 23:21

БИВШИ АДВОКАТ ФБИ: Фалсификовали смо документа о „Трамповој завери са Русијом”

Foto: AP

BIVŠI advokat Federalnog istražnog biroa (FBI) Kevin Klajnsmit priznao je da je falsifikovao dokumenta o slučaju protiv okruženja američkog predsednika Donalda Trampa, saopštio je televizijski kanal „Foks njuz“.

Presuda će biti objavljena 10. decembra.

Generalni ispektor Ministarstva pravde optužio je Klajnsmita za falsifikovanje i-mejla u vezi sa bivšim saradnikom štaba Kartera Pejdža. Sa svoje strane, Klajnsmit je izjavio da Pejdž nije sarađivao sa obaveštajnim službama zemlje, kada je u stvari u prošlosti davao informacije Centralnoj obaveštajnoj agenciji. Na osnovu te izjave, Ministarstvo pravde je odobrilo praćenje Pejdža sa nalogom koji je izdao tajni sud.

Republikanci iz Senata istražuju okolnosti praćenja Pejdža i drugih bivših saradnika Trampovog štaba. Praćenje je vršeno u okviru istrage glasina o Trampovim „ruskim vezama“, čije su postojanje Bela kuća i Kremlj negirali, a specijalni tužilac Robert Muler nije potvrdio nakon dvogodišnje istrage.

On je podneo krivičnu prijavu protiv brojnih Trampovih bivših saradnika i prijatelja, ali se optužbe se nisu ticale navodne „zavere s Rusijom“. Protiv Pejdža nisu bile podignute optužnice.

Slučaj Klajnsmita je prvi krivični slučaj nakon što je je izveštaj generalnog inspektora kritikovao FBI zbog metoda vođenja „istrage o Rusiji“.

DOKAZ O LOVU NA VEŠTICE?

Američki predsednik Donald Tramp dugo je tvrdio da su istrage o ruskom uticaju i nadzor njegove kampanje politički motivisani, a istragu je nazvao „lovom na veštice“. Međutim, nije sigurno da će Klajnsmitova krivica, ukoliko se to dogodi, podupreti njegove optužbe. Prema „Njujork tajmsu“, tužioci ne nameravaju da saopšte da su postupci bivšeg advokata FBI-ja deo plana u većoj zaveri.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mišo Peć

19.08.2020. 23:35

Duboka država u Americi je radila sve da naudi nikom drugom do svom predsedniku a šta su sve tek spremni da urade da bi naudili primera radi:Srbiji,Kini,Rusiji,Belorusiji i svima onima koji im ne odgovaraju.

MiR

23.08.2020. 13:24

Zasto o ovome ne bruji ceo svet?? Zapadnjaci "demokrae" od Amerike do granica Rusije su, naravno, zainteresovani da ovo priznanje i cinjenice gurnu pod tepih, alu zasto ostali svet ne pise o ovome svaki dan??? Ovo treba da bude udarna vest u svim medijima SVAKI DAN!

I ZASTO NIJE KILLARY U ZATVORU

28.08.2020. 17:53

DAJTE TE KLINTONOVE PRED HASKI SUD, ONI SU STVARNI RATNI ZLOCINCI, pa neka se taj sud pozabavi njihovim zlocinima, a ne da sudi srbima koje je upravo ta bagra satanizovala.