BIVŠE KOLONIJE I DALJE U FOKUSU FRANCUSKE POLITIKE: Makron se oglasio o situaciji u Maliju

POSLE angažovanja na zavođenju reda u Libanu, francuski predsednik Emanuel Makron je preuzeo inicijativu i za smirivanje situacije u Maliju, takođe bivšem francuskom protektoratu koji je nezavisnost dobio 1960. godine i gde je upravo izvršen državni udar.

БИВШЕ КОЛОНИЈЕ И ДАЉЕ У ФОКУСУ ФРАНЦУСКЕ ПОЛИТИКЕ: Макрон се огласио о ситуацији у Малију

Foto: AP

Makron je uspeo da razgovara sa sada već bivšim predsednikom Malija Igrahimom Bubakarom Keitom, kao i sa šefovima država Nigera, Obale Slonovače i Senegala, Mahamaduom Isufuom, Alasanom Uatarom i Makijem Salom. Kako je istakla Jelisejska palata, Makron je izrazio punu podršku posredovanju koje povodom situacije u Maliju vodi Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike (CEDEAO) i koja je pozvala na održavanje reda, poštovanje ustava i vraćanje vojske u kasarne.

Makron je istovremeno izneo svoje protivljenje bilo kakvoj neustavnoj promeni vlasti. Osudio je trenutni razvoj situacije i poručio da izbliza prati aktuelne događaje.

Francuska amabasada u Bamaku je pozvala sve svoje državljane da u ovom trenutku ostanu zatvoreni u svojim stanovima.

Izolovan od strane pobunjenika na petnaestak kilometara od Bamaka, zajedno s premijerom Bubuom Siseom, Ibrahim Bubakar Keita je u noći između utorka i srede pred TV kamerama podneo ostavku, ističući da njegov ostanak na vlasti ne vredi nijedne kapi prolivene krvi.

S druge strane, vođe državnog udara su poručile da će poštovati sve do sada sklopljene međunarodne sporazume.

Mali se poslednjih godina susreće s pretnjama džihadista, protestima, korupcijom i teškom ekonomskom situacijom. 

Iz francuske najjače levičarske stranke "Nepotčinjeni" stigla je poruka da zvanični Pariz ne treba da se meša u unutrašnje stvari "ni Malija, ni drugih zemalja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati