ZBRKA U BELORUSIJI NIJE SLUČAJNA! Lukašenko održao istorijski govor, otkrio šta je njegov naredni korak

Novosti online

17. 08. 2020. u 16:04

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da se radi na trećoj verziji obnovljenog Ustava, i da je spreman da preda svoja ovlašćenja nakon usvajanja Ustava na referendumu.

ЗБРКА У БЕЛОРУСИЈИ НИЈЕ СЛУЧАЈНА! Лукашенко одржао историјски говор, открио шта је његов наредни корак

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

- Treba nam novi Ustav. Predložili su mi dve verzije. Odbacio sam ih jer se malo razlikuju od aktuelne. Radi se na trećoj verziji. Dođite, sedite, i radićemo na Ustavu - rekao je beloruski lider i dodao da neće napustiti dužnost pod pritiskom. 

On je dodao da vlast u Belorusiji nikada neće pasti i, iako su neki ljudi stekli utisak da je već „pala“ i da uopšte ne postoji, treba da se strpe.

- Oni (protivnici aktuelne vlasti u Belorusiji) su ljude zatrovali društvenim mrežama. I neki su stekli utisak da je gotovo – vlast je pala, nema vlasti. Vlast nikada neće pasti. Vi me poznajete. A s njima ćemo izaći na kraj. Prosto se treba strpeti - poručio je Lukašenko.

On je dodao da ako Belorusi „unište“ njega, svog prvog predsednika, učiniće isto i sa ostalima.

- Ja nisam večan. Ali ako uništite svog prvog predsednika, uništavaćete, kao u susednim zemljama, i sve ostale. Belorusi ne treba da to čine - poručio je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da „nije svetac“, da je po karakteru grub, ali da u suprotnom „ne bi bilo zemlje“.

- Da, ja nisam svetac. Vi poznajete moju grubost. Da nije bilo grubosti, ne bi bilo zemlje, vi to znate. Takođe dobro znate da ja vašu decu neću uvrediti i da zemlju neću nikome dati. To je glavno - istakao je on, prenosi državna agencija „Belta“.

Lukašenko je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin i on dele isto mišljenje – zbrka oko Belorusije nije slučajna. On je istakao da su neredi u Belorusiji isprovocirani tako da vlast usmeri svoju vojsku na dešavanja u unutrašnjosti. 

Aleksandar Lukašenko / Foto Tanjuga-AP

- Ko danas može garantovati da su te snage koje se približavaju spolja prema nama ravnodušne? Ne, Putin i ja smo istog mišljenja da cela ova zbrka nije uzaludna - istakao je on.

On je dodao da ako Belorusi izađu na ulice vlast će to istrpeti, ali ako krenu da „lome“, vlast će odgovoriti.

- Danas ne treba misliti telefonom ajfonom, nego mozgovima. Mislite! Prenesite svima da niko nikoga neće nagovarati. To je sve. Došlo je do te granice, i ako je pređete – neka vam je Bog u pomoć. Ako izađete na ulice, mi ćemo istrpeti, ali ako krenete da lomite – odgovaraćete za to - upozorio je Lukašenko.

Lukašenko je pozvao demonstrante da ne provociraju policiju.

- Na provokacije ćemo odgovarati na odgovarajući način. Umirite se. Shvatite, vojnik vam neće oprostiti kada ga tučete po leđima iz automobila. Molio sam pre ovih događaja – ne provocirajte. Oni će štititi svoje porodice, na koje se danas vrši pritisak preko društvenih mreža - rekao je Lukašenko. On je takođe skrenuo pažnju na to da mnogi uhapšeni učesnici demonstracija ciljano planirali i preduzimali takve akcije, i to još na dan izbora, pre zatvaranja svih glasačkih mesta.

Kako je rekao Lukašenko, mnogi od njih su bili u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika.

Prilikom posete fabrike MZKT u Minsku jutros, Lukašenko je izjavio da su izboru u republici prošli normalno, a da 80 odsto glasova birača ne može biti falsifikovano.

- Znam, razumem šta se dešava. Vi ste radnici. Vi mene takođe znate. Uvek ste podržavali predsednika, to znam. Evo i neka niste svi. Ali zapamtite, muški ću vam reći: najstrašnija stvar u životu je izdaja. Ne želim da vas prekorim da ste nekoga izdali. Ja dobro znam šta se dešava - rekao je Lukašenko.

Takođe je pozvao zaposlene u predzeću da nastave da rade.

- Sve sam preživeo. Preživeću i ovo. Ali sada mislite o sebi. Evo ja sam, na primer, otišao (sa vlasti). Šta suta, jeste li misliti o tome. Molim vas, ne uništavajte svoje predzeće, da bi imali platu. Lukašenko će sutra otići, ali vi ćete ovde ostati - poručio je predsednik radnicima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)