AMERIČKI DEBAKL U SAVETU BEZBEDNOSTI: Odbijena rezolucija protiv Irana, Pompeo pobesneo zbog poraza Vašingtona

Novosti online

15. 08. 2020. u 09:12

SAVET BEZBEDNOSTI Ujedinjenih nacija odbacio je rezoluciju SAD o produženju trinaestogodišnjeg embarga Iranu na uvoz oružja, a tu odluku oštro je osudio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo.

АМЕРИЧКИ ДЕБАКЛ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Одбијена резолуција против Ирана, Помпео побеснео због пораза Вашингтона

Foto: EPA

Protiv rezolucije u Savetu bezbednosti glasali su Rusija i Kina, dok je 11 zemalja bilo uzdržano.

- Savet bezbednosti zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti nije uspeo da ispuni osnovni cilj svoje misije. Odbacio je razumnu rezoluciju o produženju trinaestogodišnjeg embarga na oružje Iranu - rekao je on.

Pompeo je ocenio da su time UN utrle put, kako tvrdi, vodećem svetskom državnom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje bez posebnih ograničenja, prvi put nakon više od jedne decenije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Savet bezbednosti odbacio direktne apele na produženje embarga Iranu na uvoz oružja koji su stizali iz brojnih zemalja na Bliskom istoku, ugroženih, kako tvrdi Pompeo, iranskim nasiljem.

Arapske države i Izrael snažno podržavaju produženje embarga, a prema rečima državnog sekretara SAD, oni znaju da će Iran proširiti još veći haos i razaranje ako embargo istekne, ali Savet bezbednosti je odlučio da ih ignoriše.

Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan izjavio je da su SAD pretrpele poraz u Savetu bezbednosti pokušavajući da produže embargo Iranu na uvoz oružja.

- Mi smo danas pretrpeli poraz, ali to još uvek nije kraj“, rekao je on i dodao da je odluka Francuske, Velike Britanije i Nemačke da ne podrže američki predlog rezolucije „razočaravajuća, ali ne i iznenađujuća.

Istovremeno, oglasio se i stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim institucijama u Beču Mihail Uljanov koji je rekao da je Amerika ovim pokušajem pretrpela „debakl“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!