IZBORI U SAD: Rekordan broj žena kandidovao se za američki Zastupnički dom

Tanjug

08. 08. 2020. u 00:45

REKORDAN broj žena kandidovao se za Predstavnički dom Kongresa SAD na izborima u novembru, saopštio je Centar za Amerikanke u politici (CAWP).

ИЗБОРИ У САД: Рекордан број жена кандидовао се за амерички Заступнички дом

Foto Tanjug-AP

Zasad su se "243 žene kandidovale za mesto u Predsavničkom domu" na parlamentarnim izborima 3. novembra, što je "novi rekord", piše Centar univerziteta Ridžers.

Prošli rekord bio je ostvaren 2018. kada su se kandidovale 234 žene", dodaju uz napomenu da bi taj broj "mogao rasti" jer se predizbori moraju još održati u 13 saveznih država.

Zanimljivo je da su se dosad 74 republikanke kandidovale za izbore, a njihov raniji rekord, koji je bio puno slabiji (53 kandidatkinje), seže u 2004. Među demokratkinjama dosad ih se kandidiralo 169, nešto manje nego 2018, kada ih je bio rekordan broj, 182, ističe CAWP, prenosi Hina.

U januaru 2019. u Kongres je ušao rekordan broj žena i parlamentarnih zastupnica iz redova manjina, koje su učestvovale na izborima sredinom mandata u novembru 2018.

To se dogodilo nakon godine koju su obeležili pokret #MeToo i nepoverenje prema predsedniku Donaldu Trampu.

U Kongresu trenutno ima 101 žena u Predstavničkom domu, od kojih je 88 iz Demokratske stranke, i 26 senatorki, od kojih je 17 iz redova demokrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)