NAJNOVIJA NEMAČKA STUDIJA POKAZALA: Umrla polovina pacijenata na respiratorima

J. Ž. S.

30. 07. 2020. u 09:27

JEDAN od pet pacijenata koji su bili hospitalizovani u Nemačkoj zbog korona virusa podlegao je bolesti, a stopa smrtnosti porasla je na 53 odsto za one koji su dospeli na respirator, pokazalo je najnovije istraživanje, sprovedeno na ukupno 10 .000 pacijenata koji su boravili u 930 nemačkih bolnica.

НАЈНОВИЈА НЕМАЧКА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Умрла половина пацијената на респираторима

Tanjug

Hospitalizovani muški pacijenti imali su veću stopu smrtnosti od žena i ona je iznosila 25 procenata u odnosu na 19 odsto.

Stariji su bili znatno ranjiviji te je 27 odsto njih umrlo u 70-ima , a 38 procenata onih iznad 80 godina nije uspelo da se oporavi.

Ozbiljan tok bolesti uglavnom je pogađao starije ljude i ljude čije je zdravlje već bilo narušeno, ali ser se pojavljivao i kod mlađih pacijenata. Od 10.021 pacijenata, njih 1.727 ih je stavljeno na respirator. I dok su muškarci dvostruko češće bili na respiratoru, smrtnost je bila slično raspoređena među polovima. Pacijenti su boravili u bolnicama u proseku 14 dana, s tim da su oni koji nisu bili na respiratoru proveli 12 dana, dok su oni kojima je trebala pomoć prilikom disanja ostajali i do 25 dana.

U proseku 100 hospitaliziovanih pacijenata u ovoj zemlji provede na respiratoru ukupno 240 dana. Zahvaljujući decentraliziovanom zdravstvenom sistemu Nemačka je bila u mogućnosti da značajno poveća svoje kapacitete kako bi lečila pacijente obolele od kovida-19, izbegavajući scenarije poput onog u Italiji gdj su neke bolnice bile pretrpane iznenadnim porastom slučajeva.

Međutim, zdravstveni stručnjaci su upozorili da se i dalje ne treba opuštati i da svi treba da se drže higijenskih pravila poput socijalne distance ili nošenja maski.

Do juče je u Nemačkoj zabeleženo ukupno 206.926 zaraženih i 9.128 umrlih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024