NOVI NALET KOVIDA 19 OBUHVATIO PLANETU! SZO: Da li je ovo drugi talas ili deo jednog velikog, trajnog

I. STANOJEVIĆ

29. 07. 2020. u 07:10

PANDEMIJA virusa korona ponovo masovno "kosi" i čovečanstvo pliva u najavljenom, drugom talasu zaraze.

НОВИ НАЛЕТ КОВИДА 19 ОБУХВАТИО ПЛАНЕТУ! СЗО: Да ли је ово други талас или део једног великог, трајног

Foto AP

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se širenje infekcije na severnoj hemisferi ni tokom leta nije smirilo, što je potvrda crnih slutnji da se virus ne ponaša kao sezonski grip. SZO ocenjuje da se pandemija i dalje ubrzava, jer je broj slučajeva zaraze tokom proteklih šest sedmica - udvostručen!

Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor SZO, sazvaće tokom ove nedelje Komisiju za vanredne situacije SZO, šest meseci pošto je Organizacija proglasila vanrednu situaciju u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou. "Kovid 19 je promenio naš svet, razdvojio ljude, zajednice i narode", kaže Gebrejesus.
- Ljudi i dalje razmišljaju o godišnjim dobima, ali je u slučaju korone, to bez značaja - kaže Margaret Heris iz SZO. - Više ne možemo razmišljati u kategorijama prvi, drugi, treći talas, jer je u pitanju samo jedan ogromni talas, koji će ići gore-dole. Samo ako se on zaravni da se po njemu može tapkati nogama, možemo da budemo optimisti.
Iran je jedan od mnogobrojnih primera da je ceh koji se plaća naglom popuštanju restriktivnih mera papren. U protekla 24 sata, u ovoj zemlji, najteže pogođenoj pandemijom kovida 19 na Bliskom istoku, umrlo je 235 ljudi. Jedna od tačaka na kojima kovid 19 "eksplodira" je Ukrajina, jer je danima priliv novoobolelih blizu hiljadu, a slično je i na Filipinima, gde dve nedelje taj broj ne pada ispod hiljadu dnevno!
Prema novim podacima, u svetu je virusom korona zaraženo više od 16,6 miliona ljudi, a od posledica kovida 19 preminulo više od 656.000 obolelih. Najgore je u SAD, Brazilu, Indiji.

U Švedskoj opada broj zaraženih

GLAVNI švedski epidemiolog Anders Tegnel izjavio je da broj novozaraženih od virusa korona u Švedskoj rapidno pada pa je tako u poslednja tri dana bilo manje od 100 novih slučajeva. Švedska je bila jedina zemlja u Evropi koja u martu i aprilu nije uvela drastične mere, zbog čega je bila meta mnogobrojnih kritika. Zemlja je u protekla 24 sata imala svega dva smrtna slučaja.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas preporučio je građanima da ne putuju na odmor u nekoliko španskih regija, uključujući Kataloniju, što je izazvalo ljuti odgovor sa iberijskog poluostrva. Vlada u Madridu tvrdi da "je zemlja sigurna za turiste" uprkos tome što Francuska, Nemačka i Velika Britanija upozoravaju svoje građane da ne putuju u neke španske regione.

Nema predaha od korone i na južnoj hemisferi. Naprotiv, u Australiji se za 24 sata, i pored strogih mera prema kojima je cela država Viktorija stavljena u karantin, obolelo 119 ljudi, a smrtonosni vurus je ušao i u staračke domove.
Češka, jedna od retkih bezbednih oaza, juče je predstavila "kovid 19 semafor" gde su bojama semafora označene opštine prema stepenu rizika zaraze. Narandžaste oblasti su one sa blago povećanim rizikom, u koje spada i Prag, dok cela zemlja, ipak, ostaje u - zelenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)