"LONDONGRAD" U RUKAMA MOSKVE: Izveštaj britanskog parlamenta ustalasao svetsku javnost

I. Stanojević

23. 07. 2020. u 06:45 >> 19:56

NEMA dokaza o umešanosti Moskve u britanski referendum o "bregzitu", niti u neke druge ključne događaje na Ostrvu, ali ima potvrde o izloženosti Velike Britanije ruskom uticaju.

ЛОНДОНГРАД У РУКАМА МОСКВЕ: Извештај британског парламента усталасао светску јавност

Foto: Tanjug/AP

Posle objavljivanja izveštaja Obaveštajnog odbora britanskog parlamenta o Rusiji, zapadni mediji "ilustruju" sprege između dve zemlje lansiranjem novog imena britanske prestonice - "Londongrad"!

Izveštaj na 55 stranica ispituje moguću ulogu Moskve u potpirivanju sukoba oko strateških političkih borbi u Britaniji, uključujući referendume o "bregzitu" 2016. i o nezavisnosti Škotske 2014. godine. Zaključak se, međutim, u ovom dokumentu ne nudi, ističe američki "Njujork tajms". Autori izveštaja naveli su da ne mogu da govore o efektu ruske kampanje, jer britanska vlada ni u svetlu mnoštva pokazatelja nije zazvonila na alarm.

Dauning strit broj deset, naime, nije naložio istragu o tom pitanju, dok su, kako dodaje list, bezbednosne službe bile nevoljne da same preduzmu inicijativu. Obaveštajci sa nalogom Kremlja dobro su obavili posao, konstatuju zapadni komentatori i dodaju da je "nekoliko vlada u Londonu, tokom decenija ignorisalo ruski uticaj na političke prilike u domovini, te da je ceh došao na naplatu".

"Fajnenšel tajms" ukazuje na to da iz izveštaja Odbora za obaveštajna i bezbednosna pitanja, proizilazi ne samo da su ministri zatvarali oči pred ovim gotovo "opipljivim" dokazima, nego da su aktivno izbegavali istragu o pretnji ruskog mešanja. Ovaj "manjak radoznalosti" britanske vlade dolazi, prema pisanju "Gardijana", kao "snažan ukor premijeru Borisu Džonsonu i njegovoj prethodnici Terezi Mej".

Otkriva se i podatak da je MI5 na pitanje o evidenciji o potencijalnoj ulozi Rusije u referendumu, poslao odgovor na samo šest redova. Prestonički "Tajms" ocenjuje da su razočarani svi koji su se nadali da će izveštaj dati dokaze o "ulasku" ruskog predsednika Vladimira Putina u britanski izborni proces.

"Tajms" ističe da je tek posle ruskih hakerskih operacija protiv američkih demokrata tokom predsedničkih izbora 2016. godine, vlada u Londonu "uvidela nivo pretnji iz pravca Rusije". Kasno, "uticaj Moskve u Velikoj Britaniji postao je nova normalnost".

BRISANjE

SEGMENTI izveštaja su redigovani, ali nije izvesno da li su to uradile bezbednosne službe, ili kancelarija premijera, ili je to zajednička rabota. "Gardijan" sumnja da su delovi dokumenta obrisani pre iz političkih nego iz bezbednosnih razloga. Uprkos trijaži navoda, izveštaj ima poverljivi aneks koji bi mogao da procuri u javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)