ASAD POBEDIO NA IZBORIMA U SIRIJI: Opozicija nezadovoljna

Tanjug

22. 07. 2020. u 01:05

SIRIJSKA vladajuća stranka "Baath" i njeni saveznici osvojili su većinu na parlamentarnim izborima održanim u ratom razorenoj zemlji koja se suočava sa sve većom finansijskom krizom.

АСАД ПОБЕДИО НА ИЗБОРИМА У СИРИЈИ: Опозиција незадовољна

Foto: Instagram

Stranka predsednika Bašara el Asada i saveznici sa liste "Nacionalno jedinstvo" osvojili su 183 od 250 zastupničkih mesta u parlamentu.

Predsednik Izbornog povereništva u Siriji Samer Zumrik izjavio je na konferenciji za medije da je na nedeljne izbore izašlo više od 30 odsto birača.

Rekao je da svaki kandidat koji nije zadovoljan izbornim rezultatom "ima pravo na žalbu u roku od tri dana, počevši od sutra".

Opozicija je prokomentarisala da su izbori bili sramni:

- Jednostavno rečeno, ovo su nelegitimni izbori. Režim je izabrao kandidate, čak i one nezavisne - rekao je Jahja el-Aridi, član opozicije uključen u mirovne pregovore sirijske vlade i opozicije pod okriljem UN-a u Ženevi.

- Ljudi u Siriji nisu mogli slobodno da glasaju, ovo je bila pozorišna predstava režima - dodao je Aridi.

Nedeljni izbori bili su treći parlamentarni izbori od početka rata u Siriji 2011. godine. Trebalo je da budu održani u aprilu, ali su dva puta odlagani zbog pandemije korona virusa.

Održani su nešto više od mesec dana nakon što su SAD nametnule nove sankcije ključnim figurama sirijskog režima, usred sve veće finansijske krize u toj zemlji.

Oko 1.656 kandidata, uključujući 200 žena, borilo se za svoje mesto u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!