BELO VINO ZA CRNE DANE: U Briselu započeo dvodnevni samit lidera EU, posvećen krizi zbog kovida 19

G. ČVOROVIĆ-STALNI DOPISNIK IZ PARIZA

17. 07. 2020. u 23:28

БЕЛО ВИНО ЗА ЦРНЕ ДАНЕ: У Бриселу започео дводневни самит лидера ЕУ, посвећен кризи због ковида 19

Foto Tanjug AP

SASTANAK šefova država ili vlada EU, prvi uživo od početka krize izazvane virusom korona, obilovao je u petak - poklonima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dobila je, tako, za svoj 66. rođendan nekoliko boca svog omiljenog belog "burgonja" od francuskog predsednika Emanuela Makrona, na otvaranju dvodnevnog vanrednog samita u Briselu, posvećenog dvema izuzetno važnim temama, zaduživanju radi ublažavanja ekonomskih problema nastalih zbog kovida 19 i višegodišnjem budžetu EU.

Makron je imao pune ruke poklona. Umetničkom slikom darovao je i premijera Portugalije Antonija Kostu, koji je takođe, istog dana kad i Merkelova, slavio 59. rođendan. Istovremeno, predao je servis od porcelana iz Sevra, čuvenog po kvalitetu, danskoj premijerki Mete Frederiksen, koja se udala u sredu. Poklone su donosili i drugi.

Ovi gestovi pokazuju da Evropljani umeju i da poklanjaju, ali je s poklonom u vidu pomoći zemljama do sada najteže pogođenim kovidom 19 išlo daleko teže.

VELIKE RAZLIKE

NEMAČKA kancelarka Merkel je rekla novinarima da šefove EU očekuju veoma teški pregovori, aludirajući na duboke razlike među njima o temama koje su na dnevnom redu.

- Svi ulazimo u razgovore s puno energije, ali moram da kažem da su razlike i dalje veoma, veoma velike. Zato još ne mogu reći da li ćemo ovaj put konačno doći do rešenja - izjavila je Merkelova.

U petak se živo raspravljalo o francusko-nemačkom predlogu da se EU po prvi put u istoriji zaduži za 750 milijardi evra, na trideset godina, od čega bi 500 milijardi bilo, u ime evropske solidarnosti, dodeljeno sektorima i regionima najviše pogođenim virusom korona, dok bi 250 milijardi bile pozajmice.

- Ovo je trenutak istine za Evropu - poručio je Makron dolazeći na sastanak, dodavši da je u igri evropski projekat.

Bogati severnjaci, predvođeni Holandijom, među kojima su još i Danska, Švedska, Austrija i donekle Finska, nisu, međutim, obradovani idejom da plaćaju za siromašne južnjake. Neki od predloga su bili da se novac obezbedi oporezivanjem kompanija iz grupe GAFAM ("Gugl", "Epl", "Fejsbuk", "Amazon", "Majkrosoft"), najvećih zagađivača, plastike koja se ne reciklira, ugljen-dioksida ili nekih finansijskih transakcija.

Suma je ogromna, a dogovor težak.

Sastanak na vrhu lidera EU održaće se u sali opremljenoj sredstvima za dezinfekciju ruku u kojoj je dezinfikovana sva oprema, u sedištu EU u Briselu, kojem zbog zdravstvenih mera, što je neuobičajeno, neće prisustvovati novinari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)