GRADE FABRIKU VAKCINA: Kina najavila masovnu proizvodnju od marta

D. D. S.

15. 07. 2020. u 18:08

U istočnoj Kini položen je kamen temeljac za proizvodnju vakcina protiv virusa korona.

ГРАДЕ ФАБРИКУ ВАКЦИНА: Кина најавила масовну производњу од марта

Foto AP

Očekuje se da u fabrici, vrednoj blizu 70 miliona evra, masovna proizvodnja vakcine protiv kovida 19 počne u martu, pošto kineski stručnjaci tvrdi da će prva cepiva biti spremna u ovoj zemlji već ove jeseni i za hitne upotrebljena najkasnije krajem godine.

Nova fabrika, kojom rukovodi pekinška grupa za vakcine AIM, smeštena je u slobodnoj zoni u gradu Ningbo u provicniciji Zedžijang. Fabrika će biti specijalizovana za razvoj i proizvodnju vakcine koja stimuliše telo na stvaranje antitela protiv kovida 19.

Peking sporovodi klinička ispitivanja za najmanje pet načina imunizacije. Od njih su, prema saopštenjima vlade u Pekingu, tri ušla u drugi krug kliničkih ispitivanja 19. juna. Kineski predsednik Si Đinping je još u maju objavio da će vakcinu protiv kovida 19 učiniti globalnim javnim dobrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)