LAME KLJUČNE ZA IMUNOTERAPIJU: Britanski naučnici otkrili način za jačanje imuniteta kod obolelih od kovida

J. Ž. S.

14. 07. 2020. u 09:23

ЛАМЕ КЉУЧНЕ ЗА ИМУНОТЕРАПИЈУ: Британски научници открили начин за јачање имунитета код оболелих од ковида

Foto: AP

NAUČNICI sa britanskog instituta Rosalinda Frenklin razvili su koktel antitela na virus koji uzrokuje Covid-19, a koji je ispitivan na lami.

Posebno razvijena antitela koristila bi se za terapiju za jačanje imuniteta, a u klinička ispitivanja bi moglo da se krene za nekoliko meseci.


Studija je objavljena u naučnom časopisu Nature Structural and Molecular Biology. Istraživanje je uključivalo inženjering laminih antitela, koja su relativno mala i mnogo jednostavnije strukturirana od antitela u našoj krvi. NJihova veličina i struktura omogućila je naučnicima da ih preoblikuju u laboratoriju.

Direktor instituta i vodeći istraživač profesor DŽejms Nejsmit, otkriće svog tima upoređuje s tehnikom sličnom narezivanju ključa koji odgovara bravi koronavirusa.

- Uz lamina antitela imamo ključeve koji se ne poklapaju u potpunosti. Ona će ući u bravu, ali neće je skroz okrenuti bravu. Zato uzimamo ključ i koristimo molekularnu biologiju za poliranje delića ključa sve dok ne izrežemo onaj koji potpuno odgovara bravi - rekao je profesor.

Antitela su deo onoga što je poznato kao adaptivni imunološki sistem, odnosno molekuli koji u osnovi šalju odgovor na invazivni virus ili bakterije.

- Ako se ponovno zarazite, vaše telo traži bilo koje virusne čestice s antitelima koja su zaglavljena oko njih i uništavaju ih - objasnio je Nejsmit.

Ova vrsta imunoterapije u osnovi pojačava imunološki sistem bolesne osobe antitelima koja su se već prilagodila virusu.

Već postoje dokazi da se krv bogata antitelima, uzeta od ljudi koji su se nedavno oporavili od koronavirusa, može koristiti kao lečenje. Ključni trik sa ovom terapijom je taj što naučnici mogu da proizvedu antitela specifična za koronavirus po potrebi.

- U laboratoriji možemo da napravimo nanotela koji izuzetno dobro ubijaju živi virus - naglašava profesor. - U laboratoriji možemo da napravimo sve ono što svi imunološki sistemi rade u telu i to vrlo brzo, pa ako se virus naglo promeni ili dobijemo novi virus, možemo osmisliti nova nanotela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)