BELA KUĆA PORUČILA KIJEVU: Ne možemo da garantujemo da ćemo poštovati dogovor o bezbednosti

Novosti onlajn

16. 06. 2024. u 11:14

AKTUELNA američka administracija ne može da garantuje da će u slučaju smene predsednika Vašington nastaviti da sprovodi dogovor sa Ukrajinom o bezbednosti, izjavio je na marginama konferencije u Švajcarskoj savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

БЕЛА КУЋА ПОРУЧИЛА КИЈЕВУ: Не можемо да гарантујемо да ћемо поштовати договор о безбедности

Foto AP

Kako je rekao, sve odrednice tog sporazuma nova američka administracija može da promeni, što je i pravedno ne samo za SAD, već i za druge zemlje.

- Ja tu činjenicu ne mogu da promenim. Ne nameravam nikoga da dovodim u zabludu da je to što je dogovoreno kao da je zapisano u kamenu. Reći ću samo da dosadašnja praksa pokazala je da je ono što seu se SAD dogovorile sa drugim državama na dugoročnoj perspektivi, uglavnom ostalo na snazi nezavisno od izmena u administraciji“, istakao je on.

Podsetimo, SAD i Ukrajina su u četvrtak potpisali dokument o garancijama bezbednosti koji, prema zamisli Bele kuće, treba da predstavlja most ka članstvu Ukrajine u NATO.

Dokument ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona po pitanju primene svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni po pitanju finansija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)