"JESTE LI RAZMIŠLJALI O POSLEDICAMA?" Veliko upozorenje bivšeg predsednika Francuske

Novosti online

29. 05. 2024. u 23:40

ZAPAD treba da nastavi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, izrazivši ozbiljnu sumnju u neophodnost slanja vojske u Ukrajinu i istakavši da ne može da zamisli rat Rusije i Francuske.

ЈЕСТЕ ЛИ РАЗМИШЉАЛИ О ПОСЛЕДИЦАМА? Велико упозорење бившег председника Француске

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Što se tiče slanja vojnih snaga, dozvolite mi da izrazim ozbiljnu sumnju. Ne mogu da zamislim rat između zemlje Tolstoja i zemlje Balzaka. Jesmo li razmišljali o posledicama? - rekao je on u intervjuu listu „Figaro“.

Prema njegovim rečima, pogrešno je pokušati objasniti uzroke ukrajinskog sukoba „jednostrano i uskogrudo“.

- Ukrajina je most između slovenskog i zapadnog sveta. Njena uloga je da nastavi da bude spona ta dva sveta koji su različiti, ali treba da koegzistiraju. Kijev je prva prestonica Rusije, Ukrajinci i Rusi su vekovima živeli zajedno, u Ukrajini ima desetine miliona ljudi koji govore ruskim jezikom. Sve to čini da je ovo pitanje još složenije, a ne jednostrano i usko kako ga neki objašnjavaju. Možemo i moramo da vodimo dijalog sa ruskim predsednikom - poručio je Sarkozi.

Prema njegovim rečima, svet „pleše na ivici vulkana“ i vojna retorika je krajnje opasna.

- Ukoliko budemo čekali da jedna od strana poklekne da bi se okončao rat, onda treba biti spreman na eksploziju sa dramatičnim posledicama. Smetenost, uzrujanost i neodređenosti mogu stvoriti uslove za katastrofalnu erupciju. Vreme je da počnu ozbiljni razgovori. Kako možemo da stvorimo uslove za mirne odnose Rusije i njenih suseda? Kako možemo vratiti Evropljanima ulogu lidera na njihovom kontinentu? - upitao je nekadašnji francuski predsednik.

On je naglasio da su jedini koji zaista pričaju Kinezi i Amerikanci i dodao da se ne može razmišljati binarno.

- Biti oštar sa Putinom znači rizikovati direktne i oštre pregovore sa njim, a ne uvlačiti se u ratni vrtlog sa nepredvidivim posledicama - zaključio je bivši francuski predsednik.

Govoreći o bezbednosnim garancijama Ukrajine, Sarkozi je rekao da zapadne zemlje mogu da osiguraju bezbednost Ukrajine bez njenog ulaska u EU i NATO.

On je dodao da je protiv pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji

- Ova opsesija širenjem je prvenstveno američka, jer što se više EU širi na istok, to više slabi njena autonomija i raste njena zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država - primetio je političar.

On je napomenuo da pristupanje Ukrajine EU „ni na koji način neće rešiti njene probleme sa Rusijom“.

- Možemo savršeno da osiguramo bezbednost Ukrajine snažnim međunarodnim garancijama, a da ne dođe do njenog ulaska u NATO. Isto je i sa EU: ona može imati snažno partnerstvo sa Ukrajinom, bez njenog ulaska - ocenio je bivši predsednik.

S tim u vezi, on je pozvao „da se ne pravi ista grešku kao sa Turskom, obećavajući joj ulazak u EU, u šta niko nije verovao“.

Prethodno je aktuelni lider Francuske Emanuel Makron izjavio da ne isključuje mogućnost slanja vojske u Ukrajinu, ako Rusija probije linije fronta i ako to Kijev bude tražio. Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su se saglasile sa pristupom Francuske o potencijalnom slanju vojske u Ukrajinu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone