OFANZIVA NA RAFU JE ODUSTAJANJE OD TALACA: Šolc i Netanijahu razgovarali telefonom

I. Stanojević

02. 05. 2024. u 16:12

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc i izraelski premijer Benjamin Netanijahu, razgovarali su juče telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući mogući prekid vatre. Dvojica zvaničnika, razmatrala su dalje napore da se oslobode svi taoci koje drži Hamas, a bilo je reči i o slanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Prethodno je Vasilij Nebenzja, stalni ruski predstavnik u UN, na sastanku Generalne skupštine UN, poručio da "bi prijem Palestine u UN izjednačio početne pregovaračke pozicije dveju strana, jer je Izrael 1949. godine postao punopravni član UN".

ОФАНЗИВА НА РАФУ ЈЕ ОДУСТАЈАЊЕ ОД ТАЛАЦА: Шолц и Нетанијаху разговарали телефоном

Tanjug

Nebenzja je ukazao da palestinsko-izraelski sukob nema i ne može imati vojno rešenje, da se moraju prekinuti neprijateljstva i stvoriti određeni uslovi za postizanje primirja. "Nasilje rađa nasilje", naveo je i pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu o nedavno otkrivenim masovnim grobnicama u Pojasu Gaze da bi se počinioci priveli pravdi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije je pozvao na hitnu istragu međunarodnih istražitelja masovnih grobnica u Pojasu Gaze da bi se utvrdile okolnosti smrti stotina Palestinaca.

Dok su lideri razgovarali o mogućem prekidu vatre, demonstranti u Tel Avivu, blokirali su auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da sa Hamasom postigne dogovor o oslobađanju talaca, otetih u napadu te grupe na Izrael 7. oktobra, prošle godine. Protest predvode porodice otetih, a u saopštenju organizatora, poručeno je da najavljena izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu na jugu Gaze, "znači napuštanje života talaca", prenosi Tajms of Izrael.

- Posle godine obećanja da će taoci biti vraćeni vojnom akcijom, svi razumemo da je dogovor jedini način da spasimo one koji mogu biti spaseni - piše u saopštenju i, u poruci Netanijahuu, dodaje da ne poklekne pod pritiskom ekstremista koji koriste taoce kao izgovor za nastavak rata.

Izraelski lider je, u utorak, na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao da sa Hamasom nije moguć dogovor kojim bi rat bio okončan i da će se invazija na Rafu desiti bez obzira na sve.

 

Kolumbija zapretila

POŠTO je kolumbijski predsednik Gustavo Petro u sredu najavio da će njegova zemlja prekinuti diplomatske veze sa Izraelom, izraelski šef diplomatije, Israel Kac, ocenio je da je kolumbijski lider "antisemita i pun mržnje". Kac je ukazao na to da su odnosi Izraela i Kolumbije "oduvek bili bliski. "Nijedan antisemitski predsednik pun mržnje to neće promeniti", poručio je Kac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove