"SEMAFOR" PRED GAŠENJEM? : U vladi nemačkog kancelara svađa bez presedana

I. Stanojević

24. 04. 2024. u 07:00

PREMIJER ekonomski najjačeg nemačkog regiona Bavarske, Markus Zeder, konstatuje da "Semafor koaliciji" u Berlinu, sa kancelarom Olafom Šolcom na čelu, preti razvod! Ovaj demohrišćanski političar pod lupu stavlja ceo kabinet i zaključuje da je krah vlasti blizu, što po njemu, potvrđuje i program ekonomsko-socijalnih reformi iz pera liberala, kome se najoštrije protive ostali članovi koalcije, Šolcove socijaldemokrate(SPD) i Zeleni.

СЕМАФОР ПРЕД ГАШЕЊЕМ? : У влади немачког канцелара свађа без преседана

Foto: EPA

Program partije koju predvodi Kristijan Lindner, Šolcov ministar finansija, podigao je buru kakva se retko viđa. U nameri da, kako obrazlaže, spreči dalji ekonomski sunovrat zemlje, predvideo je drastične socijalne rezove i smanjenje subvencija za obnovljive izvore energije. Plan za ekonomski preokret sastoji se od 12 tačaka i, kako pišu mediji, "ima potencijal da reznese Semafor koaliciju". Predlog je u ponedeljak odobrio izvršni komitet stranke i biće predstavljen na federalnoj partijskoj konferenciji predstojećeg vikenda u Berlinu.

Među stavkama je zahtev stranke da se ukine sadašnja mogućnost odlaska u penziju sa 63 godine, ako osoba ima 45 godina radnog staža. Zemlja, kako tvrde, zbog nedostatka stručnjaka to više sebi ne može da priušti. S druge strane, rad u penziji treba učniti privlačnijim.

Stranka se zalaže i za ukidanje takozvanog solidarnog dodatka, namenjenog za podršku siromašnijim istočnim regonima, kao i za temeljnu reformu socijalnih davanja građanima. Uprkos tome što je (SPD) eksplicitno rekla da ne može da sprovede ove planove, pa time ni da stane iza njih, što je naišlo na aplauz Hrišćansko-demokratske unije(CDU) - liberali ne odustaju.

Oni pozivaju na značajne rezove u socijalnoj politici da bi se podstakla privreda. Dok je, na međunarodnoj rang listi lokacija za investiranje još 2014. godine Nemačka bila na šestom mestu, sada je pala na 22. Bez velikog ekonomskog zaokreta, tvrde liberali, ne može se obezbediti privredni rast i prosperitet, što je jedini način da se zemlja geopolitički rehabilituje i nanovo afirmiše.

Plan liberala nije ništa drugo do potvrda o razvodu, smatra Zeder. Dodaje da "ako liberali razmišljaju tako kako su napisali, onda vlada u Berlinu nema budućnost i morali bi da se organizuju novi izbori". Sve ovo nedostojno je Stranke slobodnih demokrata(FDP) i same Nemačke, dodaje on.

- Predlozi FDP su relikt prošlosti i ne odgovaraju zahtevima savremenog doba - ocenjuje Rolf Micenih, šef poslaničke grupe socijaldemokrata u Bundestagu. - Ti predlozi nemaju veze s ekonomijom, to je dodatno opterećenje za zaposlene. Nećemo preduzimati ništa što bi ugrozilo radnike i prekršilo osnovne socijalne vrednosti, zapisane u nemačkom Ustavu.

Mnogo bure podigao je i predlog pooštravanja takozvanog "građanskog novca". U dokumentu koji je usvojilo Predsedništvo FDP, traži se smanjenje ove naknade za čak trećinu svima koji odbiju posao bez valjanog razloga. Predviđa se i pooštravanje kazne, sve do "potpunog ukidanja naknade".

"Od Berbokove samo šteta"

NEMAČKA šefica diplomatije iz redova Zelenih, Analena Berbok, sada je na meti optužbi bez presedana, koje dolaze od Markusa Zedera. On joj ne prebacuje kompletno obavljanje funkcije koja Berlin predstavlja u svetu. Zeder tvrdi da "od nje dolazi samo konfuzija i međunarodna šteta" i zahteva od kancelara Olafa Šolca da sačuva reputaciju Nemačke, koja je "sa Berbokovom opasno dovedena u pitanje". Zeder se, kako piše portal Merkur, pita koja je svrha "njenih bezbrojnih putovanja" i konstatuje da "nema povratka, nema uspeha".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)