TRI MAKRONOVE GREŠKE: Diplomata ocenjuje - Ovako je francuski predsednik narušio odnose sa Rusijom

Марија Стевановић
Marija Stevanović

18. 04. 2024. u 15:08

BIVŠI ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov izjavio je u četvrtak da su odnosi između Pariza i Moskve na najnižem nivou, a francuski lider Emanuel Makron napravio je tri nedavna poteza koja su proširila jaz između zemalja, prenose RIA novosti.

ТРИ МАКРОНОВЕ ГРЕШКЕ: Дипломата оцењује - Овако је француски председник нарушио односе са Русијом

Foto: Profimedia

- Naši odnosi su sada zaista na najnižem nivou. Ja, koji sam već 50 godina uključen u francusko-ruske odnose, mogu reći da nikada nisu bili tako loši kao danas, a nedavno je francuski predsednik ipak napravio neke greške koje su dodatno proširile jaz koji danas razdvaja Francusku i Rusiju - rekao je on na radiju RFI.

Prema njegovim rečima, to uključuje Makronovu izjavu o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, koje su se, kako primećuje bivši ambasador, odrekli skoro svi partneri Francuske.

- Онда идеја мира током Олимпијских игара у Паризу, где руски спортисти нису позвани, и треће, ово је чудан позив Русији на церемонију поводом 80. годишњице искрцавања (савезника. Нормандија – прим. аут.) без председника Путина...

Foto Tanjug/AP

- Ovaj poziv se može shvatiti samo kao uvreda - nastavio je bivši ambasador i dodao da se lako može pretpostaviti kakva će biti reakcija na takav poziv.

Makron je u februaru rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare" - snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“. Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska „nema granica i crvenih linija“ po pitanju pomoći Ukrajini.

Makronove reči oštro su kritikovali brojni NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj. Lideri svih političkih partija optužili su predsednika da uvlači Pariz u sukob, za neozbiljnost, a zamerili su mu i što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Kremlj je kasnije saopštio da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi govori o temi slanja vojnog osoblja u Ukrajinu, a Moskvi je dobro poznat i njegov stav o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini. Napomenuli su da jedan broj zemalja koje učestvuju u događaju u Parizu o Ukrajini drži „prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti od takve akcije i potencijalne opasnosti od direktnog uključivanja u vruć sukob“, što „apsolutno nije u interesu od ovih zemalja, moraju biti svesne toga.”

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je svom francuskom kolegi Sebastijenu Lekornu u telefonskom razgovoru da bi slanje francuskih trupa u Ukrajinu stvorilo probleme samoj Francuskoj. Ranije je pres-biro Spoljne obaveštajne službe RF, pozivajući se na direktora Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina, naveo da bi francuska vojna jedinica, da se nalazi u Ukrajini, postala prioritetna legitimna meta ruske vojske.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA U JERUSALIMU: Viđene eksplozije, sirene zavijaju u istočnom Jerusalimu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)