ERDOGAN PISAO PAPI: Zaustaviti dalja kršenja humanitarnog prava u Gazi

Tanjug

13. 04. 2024. u 17:14

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u pismu upućenom poglavaru Rimokatoličke crkve i Vatikana papi Francisku naveo da čovečanstvo više ne bi trebalo sa dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

ЕРДОГАН ПИСАО ПАПИ: Зауставити даља кршења хуманитарног права у Гази

Foto: Profimedia

Ističući da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45.000 tona humanitarnih zaliha poslatnih od 7. oktobra prošle godine, Erdogan je rekao da u njegovoj zemlji nastavlja lečenje 429 pacijenata i povređenih iz Gaze, uključujući hrišćane, u pratnji još 450 osoba.

"Čovečanstvo više ne bi trebalo da dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi. Trebalo bi podići glas protiv namernog bombardovanja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smeju dirati čak ni u ratu", naveo je Erdogan u pismu papi.

Ukazao je da nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rešenja palestinsko-izraelskog pitanja.

"Neophodno je da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država nastane unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i da zauzme svoje mesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice", naveo je Erdogan u pismu papi.

Pismo je papi uručio turski šef Uprave za verske poslove Ali Erbas tokom posete Vatikanu, a Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa između Turske i Vatikana, javlja Anadolija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)