SORBONA U ZNAKU SRPSKOG: Veliko intresovanje za Mesec srpskog jezika

Predavanje o liku i delu nedavno preminulog srpskog pisca Gorana Petrovića koje je, u organizaciji profesora Željka Tešića, održano na Sorboni, sastavni je deo kulturnih manifestacija u okviru Meseca srpskog jezika u svetu.

СОРБОНА У ЗНАКУ СРПСКОГ: Велико интресовање за Месец српског језика

Foto: Goran Čvorović

Interesovanje studenata je bilo ogromno, a prisustvovali su i oni koji studiraju druge oblasti lingvistike, ne samo naš jezik. Među njima, i veliki broj Francuza.

- Ovo je jedinstvena prilika da tokom jednog meseca koncentrišemo aktivnosti koje za cilj imaju da se ukaže na važno mesto srpskog jezika, kulture i istorije na tlu Evrope. Kada Francuska odluči da objavi toliko dela Gorana Petrovića, to onda zaista nešto govori o nama i našoj kulturi. Ne zaboravimo ni Kiša, Andrića, Crnanjskog, Isidoru Sekulić, Svetlanu Velmar Janković i druge – ističe za "Novosti" Tešić koji je studentima održao predavanje o Petvorićevom stvaralaštvu.

Gost sa Univerziteta u Strazburu na katedri na kojoj se izučava i srpski jezik Livija Ekmečić je poručila da je Petrovićev prerani odlazak veliki gubitak za srpsku i svetsku književnost, istakavši da je ovaj pisac imao velike izglede da jednom dobije i Nobelovu nagradu. Ona je đacima prikazala i video-zapise koje je Petrović lično snimio tokom pandemije kovida, i kojima je otvorena ceremonija dodele univerzitetske književne nagrade "Luiz Vajs", kada je pročitao svoju priču o anonimnom beogradskom junaku koji nezvan ulazi u kadar tuđih fotografija.

- Pričati priče znači biti uvek u maloj prednosti u odnosu na tehnologiju, sprave i aparate kojima se sve više okružujemo – čuo se juče na Sorboni Petrovićev zapis.

Ekmečićeva je otkrila da je bilo planirano da pisac u aprilu ove godine prisustvuje dodeli nagrade, ali ga je prerana smrt nažalost pretekla u ovim namerama. O čoveku koji je odgovarao na sva pitanja, punom humora, velike inteligencije i iskrenosti, svoj sud dali su i studenti.   

- Imamo utisak za čitamo klasičan tekst, ali u njemu je uvek prisutan neki nadrealni svet iz dnevnika dečjeg sećanja – bilo je jedno od zapažanja.

Tokom marta, meseca srpskog jezika, u okviru manifestacije koju je pokrenulo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, na katedri na kojoj se izučava naš jezik na Sorboni organizovani su i drugi događaji. Profesorka s Beogradskog univerziteta Katarina Begović je tako juče održala predavanje o frazeologiji u srpskom, dok su u biblioteci ovog univerziteta izložena dela Gorana Petrovića.

Biće, takođe orgnizovano i čitanje prvog poglavlja Pupinove autobiografije "Sa pašnjaka do naučenjaka" uz onlajn uključenje s njegovim muzejom u Idvoru.

Studenti tokom ovog meseca imaju priliku i da se lično upoznaju sa drugim srpskim piscima u okviru pojekta koji su pre dve godine pokrenuli Institut za orijentalne jezike iz Pariza (INALKO) i profesorka Ekmečić sa Univerziteta u Strazburu. Pre nekoliko dana gostovao je Aleksandar Gatalica, dok će sledeće nedelje u Parizu i u Strazburu – na Univerzitetu i u Savetu Evrope – gost biti Jelena Lengold.

IZLOŽBA I FILM

Ova sedmica na Sorboni je posvećena centralnoevropskim gradovima, a tom prilikom izložene su i fotografije Beograda i Novog Sada, a biće prikazan i Kusturičin film "Otac na službenim putu".

- Koristimo priliku da studente pozovemo da posete i manifestacije koje drugi organizuju, da bismo i na ovaj način dali doprinos Mesecu srpskog jezika – kaže Tešić.      

Foto: Goran Čvorović

Sorbona

Foto: Goran Čvorović

Željko Tešić

Foto: Goran Čvorović

Studenti

Foto: Goran Čvorović

Livija Ekmečić i Željko Tešić

Foto: Goran Čvorović

Knjige Gorana Petrovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024