POLJSKI SEJM DONEO ODLUKU: Suspendovao Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 21:22

DONjI dom poljskog parlamenta usvojio je Zakon o obustavljanju važenja Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

ПОЉСКИ СЕЈМ ДОНЕО ОДЛУКУ: Суспендовао Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи

Foto: EPA

Na glasanju u Sejmu učestvovalo je 440 poslanika, od kojih je 435 glasalo za taj zakon, a pet protiv njega.

Odgovarajući na pitanje poslanika zbog čega Poljska samo obustavlja važenje Sporazuma, ali i ne izlazi iz njega, zamenik šefa poljske diplomatije Vladislav Teofil Bartoševski je rekao da s tim nisu saglasni saveznici iz NATO-a.

Ministarstvo inostranih poslova Poljske je u novembru prošle godine saopštilo da će ta zemlja „preduzeti formalne korake za obustavu dejstva Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi na sveobuhvatan način – u odnosu na sve njegove odredbe i na neodređeno vreme“.

VAršava je saopštila da to znači da „Republika Poljska neće ni pravno, ni praktično biti u obavezi da ispunjava odredbe Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, uključujući one koje se tiču ograničenja za Oružane snage Poljske“.

U sredu je obustavu važenja Sporazuma odobrila i Moldavija.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisali su 1990. godine predstavnici 16 zemalja-članica NATO-a i šest država-članica Varšavskog pakta. On je utvrđivao ograničenja u vezi s borbenim tenkovima, borbenim oklopnim vozilima, artiljerijom, ofanzivnom avijacijom i ofanzivnim helikopterima.

Rusija je obustavila važenje Sporazuma 2007. godine, a prošle godine se povukla iz njega.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić