REVOLUCIJA HIPERSONIČNOG ORUŽJA: Ruska vojska upotrebila krstareću raketu "cirkon" (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 03. 2024. u 23:10

NAKON nekoliko izveštaja ruskih i zapadnih izvora da su ruske snage koristile hipersoničnu krstareću raketu "cirkon" u operacijama u Ukrajini, predsednik Vladimir Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini 29. februara potvrdio da je ova raketa doživela svoje prvo borbeno lansiranje, izveštava časopis specijalizovan za vojna pitanja "Militari voč".

РЕВОЛУЦИЈА ХИПЕРСОНИЧНОГ ОРУЖЈА: Руска војска употребила крстарећу ракету циркон (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

-Hipersonični udarni sistem "cirkon", koji je lansiran iz mora, već je korišćen u borbi. Nije pomenut u obraćanju iz 2018. Ali, ovaj sistem je već u upotrebi, naveo je Putin. Predsednik je precizirao da raketa može da dostigne brzinu od devet maha i da ima domet veći od 1.000 kilometara.

Njegova izjava je usedila tačno šest godina nakon što je, u svom prethodnom obraćanju, objavio postojanje novih raketnih sistema, među kojima su balistička raketa interkontinentalnog dometa "sarmat" koja se ispaljuje iz silosa, hipersonični projektil interkontinentalnog dometa "avangard", balistička raketa koja se ispaljuje iz vazduha "kinžal", bespilotna nuklearna podmornica "posejdon" i krstareća raketa na nuklearni pogon "9M730 burevestnik".

Prva borbena upotreba "cirkona" označava dovođenje ovog sistema u operativni status, što je značajan korak napred za rusku vojsku.

Upotreba projektila "cirkon" u Ukrajini, kao prva borbena upotreba ove hipersonične krstareće rakete, potvrdila je pravu revoluciju hipersoničnog oružja.

Takve letelice ne samo što omogućavaju projektilima da precizno gađaju ciljeve sa velike udaljnosti i pri znatno većim brzinama, već mogu i da manevrišu u završnoj fazi leta, što ih čini preciznijim i teškim ili nemogućim za presretanje.

Vojska SAD je značajno povećala finansiranje razvoja hipersoničnog oružja još krajem prošle decenije, sa nekoliko programa koji su trenutno u toku, kako bi se prevazišlo zaostajanje za Rusijom.

"Cirkon" je prvenstveno projektovan kao protivbrodska raketa, ali on se može koristiti i u napadima sa kopna. Trenutno je raspoređen na brojne klase ruskih ratnih brodova. Njegovo borbeno dežurstvo počelo je u januaru 2023.

O važnosti "cirkona" za rusku mornaricu je ranije govorio ministar odbrene Sergej Šojgu: "Brod opremljen "cirkonima" može da izvodi precizne i snažne udare na neprijatelja, i sa mora i sa kopna… Jedinstvena karakteristika hipersoničnih projektila "cirkon" je njihova sposobnost da zaobiđu sve postojeće ili potencijalne sisteme protivvazdušne odbrane."

Kopneno lansirno vozilo za ove rakete je trenutno u razvoju. Iako se ne očekuje da će upotreba ovih raketa protiv ciljeva u Ukrajini biti isplativa, ili da će postati uobičajena u daljem toku sukoba, ona je omogućila da se raketa testira u borbenim uslovima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)