"STOP NEZAVISNOSTI TAJVANA I SPOLJNOM MEŠANJU": Kina povećava vojni budžet

Tanjug

05. 03. 2024. u 09:13

KINA će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto - na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara, navedeno je u nacrtu budžeta objavljenom danas na otvaranju zasedanja Svekineskog narodnog kongresa.

СТОП НЕЗАВИСНОСТИ ТАЈВАНА И СПОЉНОМ МЕШАЊУ: Кина повећава војни буџет

Kineska vojska / Foto AP

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi Saut čajna morning post, dok Rojters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsednika Si Đinpinga i podseća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana.

Premijer Li Ćang je, podnoseći izveštaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, koji je danas započeo zasedanje, rekao da će zemlja "sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost" i "čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese".

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti „nezavisnosti Tajvana“ i spoljnom mešanju, navodi Saut čajna morning post.

Peking će promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i "nepokolebljivo" unaprediti cilj ponovnog ujedinjenja, dodao je on.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Ćang podneo izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta.

U izveštaju o radu vlade navedeno je da je zemlja ostvarila glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda.

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola