OTVORENA PRVA VAZDUŠNA NATO BAZA NA ZAPADNOM BALKANU: Svečanost u Albaniji, došli Turci i Italijani

Novosti online

04. 03. 2024. u 15:47

PRVA vazdušna baza NATO-a na Zapadnom Balkanu otvorena je u ponedeljak u Albaniji, saopštila je alijansa.

ОТВОРЕНА ПРВА ВАЗДУШНА НАТО БАЗА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Свечаност у Албанији, дошли Турци и Италијани

Foto: AP

Albanija je u ponedeljak (4. marta 2024) zvanično otvorila vazdušnu bazu Kučova, pretvarajući je u moderno čvorište za buduće vazdušne operacije NATO-a, navodi se u saopštenju.

Ovo je postao najveći projekat NATO-a u ovoj zemlji, navela je alijansa. Vazduhoplovna baza se nalazi 80 kilometara južno od glavnog grada Albanije. NATO je finansirao modernizaciju baze u iznosu od oko 50 miliona evra, pojašnjava se.

Albanski premijer Edi Rama objavio je u avgustu 2018. da je NATO odlučio da izgradi prvu vazdušnu bazu na Zapadnom Balkanu u centralnoj Albaniji. Lokacija izabrana za izgradnju bio je stari vojni aerodrom u gradu Kučova (od 1950. do 1990. - Staljinov grad) u okrugu Berat u centralnom delu zemlje.

- Preuređenje vazdušne baze Kučova je strateška investicija i pokazuje da NATO nastavlja da jača svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu, oblasti od strateškog značaja za Alijansu, navodi se.

Svečanom otvaranju u ponedeljak prisustvovali su predsednik Albanije Bajram Begaj, premijer Edi Rama, predsednica Skupštine Lindita Nikola, ministar odbrane Niko Peleši i načelnik odbrane general-major Arben Kingji. Na ceremoniji su govorili i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, turski general-potpukovnik Goksel Kahia i drugi visoki zvaničnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)