"IMAMO PUNO POSLA": Bajden pozvao Kongres da izbegne zatvaranje vlade i pošalje novu pomoć Ukrajini

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 02. 2024. u 00:32

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden pozvao je lidere demokrata i republikanaca u Kongresu da brzo reaguju i usvoje zakon o finansiranju vlade kako bi se izbeglo njeno delimično zatvaranje, kao i da pošalju oružje Ukrajini, ili se suoče sa ozbiljnim posledicama.

ИМАМО ПУНО ПОСЛА: Бајден позвао Конгрес да избегне затварање владе и пошаље нову помоћ Украјини

Tanjug

- Imamo puno posla -  rekao je Bajden na sastanku u Ovalnoj kancelariji sa četvoricom lidera, kome je prisustvovala i potpredsednica Kamala Haris.

Sastanak u Beloj kući održan je skoro dva meseca nakon što su predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majkl Džonson i lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer postigli dogovor o vladinom budžetu, u iznosu od 159.000 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra, prenosi Glas Amerike.

Uprkos tom dogovoru, Kongres nije uspeo da usvoji zakone o finansiranju vlade, pretežno zbog unutrašnjih sukoba republikanaca koji tesnom većinom kontrolišu Predstavnički dom.

Bajden je rekao da veruje da rešenje o finansiranju vlade može da se postigne do roka u petak, da bi se izbeglo delimično zatvaranje vlade koje bi, prema njegovim rečima, nanelo štetu američkoj ekonomiji.

Finansiranje Ukrajine je iz dana u dan sve urgentnije, rekao je Bajden.

- Mislim da su, ako se ne bude delovalo, posledice izuzetno ozbiljne - izjavio je govoreći o Ukrajini.

Zakon o vladinoj potrošnji zakočen je zbog zahteva ultrakonzervativnih republikanaca u Predstavničkom domu, koji žele da u predlog o potrošnji unesu svoje političke prioritete i izdejstvuju velike budžetske rezove. Grupa tvrdokornih republikanaca je vladu dovela na samu ivicu delimičnog zatvaranja tri puta u proteklih šest meseci.

Šumer i Džonson su razmenili optužbe proteklih dana o tome ko je krivac za blokadu. U ponedeljak, Šumer je rekao novinarima da "demokrate čine sve što mogu da izbegnu zatvaranje."

Prvi deo novca za finansiranje vlade, koji uključuje novac za agencije nadležne za poljoprivredu i saobraćaj, ističe u petak u ponoć, dok novac za finansiranje agencija među kojima su Stejt department i Pentagon ističe 8. marta.

Predstavnički dom je pod pritiskom da usvoji paket u vrednosti od 95 milijardi dolara koji obuhvata pomoć za Ukrajinu, Izrael i indopacifički region. Predlog je ranije ovog meseca usvojen u Senatu sa 70 glasova za i 29 protiv, ali ga Džonson još nije stavio na glasanje u Predstavničkom domu. Bela kuća je proteklih nedelja pojačala javni pritisak na Džonsona u vreme kada se navršilo dve godine ruske invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)