HUTI ISPUNILI OBEĆANJE? Oštećena četiri podmorska komunikaciona kabla

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 21:50

„GLOB” (Globes) je saznao da su četiri podmorska komunikaciona kabla oštećena u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi.

ХУТИ ИСПУНИЛИ ОБЕЋАЊЕ? Оштећена четири подморска комуникациона кабла

Foto: Tanjug/AP

Tri meseca nakon što su Huti počeli da napadaju trgovačke brodove, jemenski pobunjenici su izvršili još jednu od svojih pretnji, ipše izraelski časopis „Glob“.

Kako se navodi, radi se o kablovima kompanija AAE-1, Seacom, EIG i TGN. Ovo izaziva ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta oseća u zemljama Zaliva i Indiji.

Procene su da je šteta na komunikacijskim aktivnostima značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu koji nisu pogođeni. Popravka tako velikog broja podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja prema procenama i uključuje izloženost riziku od organizacije Huti.

Telekomunikacione kompanije će biti prinuđene da traže kompanije koje će pristati da izvrše popravke i verovatno će im platiti visoku premiju za rizik.

EIG (European India Gateway) povezuje južnu Evropu sa Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE i Indijom. Podvodni kabl je položila kompanija Tyco arm Alcatel-Lucent po ceni od 700 miliona dolara i bio je prvi kabl koji se proteže od Velike Britanije do Indije. Akcije u EIG-u drži konzorcijum koji uključuje AT&T, Saudi Telecom, Verizon, i indijski Bharat Sanchar.

TGN Atlantik (TGN Atlantic) je postavio Tyco International 2001. i prodat indijskoj kompaniji Tata Communications 2005. za 130 miliona dolara. Kabl AAE-1 koji je takođe prekinut povezuje istočnu Aziju sa Evropom preko Egipta. Kabl, koji ima kapacitet od 40 terabajta u sekundi, povezuje Kinu sa zapadom preko zemalja koje pripadaju kinesko-iranskoj osovini, uključujući te zemlje i Pakistan i Katar.

Seacom kabl povezuje Evropu, Afriku i Indiju, kao i Južnu Afriku.

Viši rukovodioci u kompanijama za međunarodne komunikacije i podvodne kablove objavili su izveštaje o šteti na LinkedInu i Iksu.

en.globes.co.il

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona