KAKO JE OBOREN RUSKI A-50U: Podoljak - Ukrajinska PVO koristila je izraelski manevar (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 20:11

U VEČERNjIM časovima 23. februara iznad Kubana je oboren avion avaks A-50U Vazdušno kosmičkih snaga Rusije. Ukrajinska strana je odmah nakon toga saopštila da je to uradio njen PVO sistem, koji je do ruske strane mogao da dođe sa dalekometnom protivvazdušnom vođenom raketom S-200.

КАКО ЈЕ ОБОРЕН РУСКИ А-50У: Подољак - Украјинска ПВО користила је израелски маневар (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

O tome je 24. februara na svom Telegram kanalu pisao stručnjak Jurij Podoljaka, pokušavajući da analizira situaciju.

On je napomenuo da ruske vlasti nisu dale nikakve zvanične izjave o ovom pitanju, ali je on već formirao određenu tačku gledišta. Ekspert smatra da je avion oboren „prijateljskom vatrom“.

Podoljaka je sugerisao da su Ukrajinci razvili provokativnu operaciju koristeći rakete zemlja-zemlja pretvorenu iz raketa zemlja-vazduh za sistem PVO S-200. Oni su izračunali putanju leta A-50U, koji je obično pratio jedan kurs određeno vreme, i ispalili su raketu-mamce ka letelici. Zatim su pokušali da ispaljenu raketu približe što bliže avionu, simulirajući napad protivvazdušne rakete. Zbog toga je A-50U ispaljivao toplotne mamce u letu.

-Ruska PVO, pokušavajući da presretne raketu i spase A-50U, pogodili su svoj avion jednom raketom (ili su obe eksplodirala istovremeno, istraga će, pokazati), pri čemu je isti pao i eksplodirao, dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci su ponovili provokativnu šemu koju su u septembru 2018. godine, koristile izraelske vazduhoplovne snage iznad Sredozemnog mora u blizini Sirije protiv kontrolnog aviona Il-20 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je pogođen raketom S-200, sirijskog sistema PVO.

-Dakle, obe verzije (i ukrajinska i ona koju su juče izneli drugi blogeri) su uglavnom tačne. I po tom pitanju treba hitno nešto preduzeti kako bi se sprečilo ponovno ponavljanje tragedije, ukazuje on.

Podoljaka smatra da je potrebno način letenja A-50U učiniti što nepredvidivijim za protivnika. Istovremeno, specijalizovani specijalisti mogu dati i druge racionalne predloge.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)