OSUĐENI NA PROPAST U AVDEJEVKI: Azovci se posle tri dana povlače, ukrajinska komanda odbila od ruski ultimatum da preda uporište (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 02. 2024. u 17:08

UKRAJINSKA odbrana u Avdejevki ubrzano se urušava. Ukrajinska grupacija svakim danom gubi sve više strateških uporišta u gradu.

ОСУЂЕНИ НА ПРОПАСТ У АВДЕЈЕВКИ: Азовци се после три дана повлаче, украјинска команда одбила од руски ултиматум да преда упориште (ВИДЕО)

Foto Tanjug

Na južnom krilu Avdejevke, ruske jurišne grupe su sukcesivno preuzele kontrolu nad tri strateški navodno važna uporišta Oružanih snaga Ukrajine (VSU).

Ruska zastava se 15. februara vijorila nad uporištem Zenit, na teritoriji nekadašnje jedinice PVO A-1428, jugoistočno od Avdejevke. Prva Slavjanska brigada Oružanih snaga Rusije završila je akciju čišćenja tog područja.

Ruski vojni izvori podelili su detalje operacije koja je primorala preostale ukrajinske snage da se povuku sa bojnog polja pod okriljem noći. Prema izveštajima ruske vojske, ukrajinska komanda nije poslala snage za evakuaciju prethodno osakaćenih jedinica iz uporišta Zenit.

Ukrajinske grupe koje su pokušale da pobegnu u Avdejevku uništene su ruskom vatrom, tvrde Rusi. Ostali su pokušali da napuste Zenit zaobilaznim putevima kroz polja.

Kao primer navode da su u noći 14. februara deset ukrajinskih vojnika pokušali da izađu iz Zenita, ali su naišli na jaku rusku artiljerijsku vatru. Kao rezultat toga, pokušaj bekstva je propao i samo su se tri ranjena ukrajinska vojnika vratila u ruševine uporišta.

Nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinskim Zenitom, ukrajinska vojska je nastavila da se povlači. Ukrajinski izvori su ujutru 16. februara potvrdili rusku kontrolu nad takozvanim uporištem Čeburaška, koje je bilo utvrđeno na raskrsnici na obližnjem Donjeckoj obilaznici.

Prateći Čeburašku, ukrajinska vojska je napustila položaje u oblasti Vinogradniki. To jest nekoliko ulica, koje se nalaze južno od pruge na južnoj periferiji Avdejevke. Posle ruskog proboja sa “Carske ohote” na južne ulice grada krajem januara, borbe za utvrđenje u Vinogradniki nisu prestale. Postoji jedan od zemljanih puteva kojim su Ukrajinci snabdevali grupe u gradu i na području Zenita. Sada je pod punom ruskom kontrolom.

Foto printskrin youtube/Zlatti71/rvvoenkor

Kontrola oblasti Vinogradniki omogućila je ruskim snagama da ispravi front na južnom krilu Avdejevke. Ovo, između ostalog, olakšava granatiranje 9. mikrookruga zvanog Himik, gde se ukrajinske snage povlače iz grada da drže odbranu i pretvaraju ga u drugu tvrđavu.

U međuvremenu, potvrđeno je povlačenje VSU iz Donjecke filtracione stanice na severoistočnoj periferiji grada, gde su vođene produžene borbe. Ukrajinske snage su prinuđene da se povuku u šumu na periferiji grada, ali tamo neće moći da održe odbranu zbog opasnosti od opkoljavanja, dok Rusi napreduju ulicama grada sa severa.

Ruski juriš na severni bok Avdejevke ne prestaje. Rusi imaju punu kontrolu nad voznim parkom i većim delom Industrijske avenije. Njihove jurišne grupe već pokreću napade na periferiju mikrookruga Himik iz zapadnog pravca. Rusi nastavljaju napredovanje Šestakovom ulicom i na severu ulicama kod Plavih jezera.

Ukrajinske jedinice gube tlo na periferiji fabrike Koksa. Prema preliminarnim izveštajima, ruske snage su preuzele kontrolu nad vatrogasnom stanicom broj 13, razvijajući ofanzivu u zoni fabrike metala.

Sama fabrika Koksa je pod stalnom vatrom ruske artiljerije i aviona, uključujući i desetine teških vazdušnih bombi. VSU su na teritoriji objekta opremili skladište goriva koje je korišćeno za dopunu oklopnih vozila.

Ruske snage su identifikovale tačne koordinate depoa i uništile ga udarima. Dim od sagorevanja naftnih derivata prekrio je ceo grad, otežavajući položaj jedinica koje su ostale na teritoriji fabrike.

Nekoliko grupa ukrajinske vojske pokušalo je noću da izađe iz objekta pod okriljem crnog dima, ali akcija bekstva nije uspela. Izgubivši put, mnogi ukrajinski vojnici su naleteli na sopstvena minska polja, gde su bili pokriveni i ruskom artiljerijskom vatrom.

VSU napuštaju svoje položaje i evakuišu se iz grada ka Lastočkinu:

Preuzevši kontrolu nad ulazom u grad, Rusi nastavljaju da proširuju zonu svoje kontrole duž jedinog autoputa, već napredujući van grada ka Lastočkinu i ka jugu. S obzirom na tempo ruskog napredovanja, oni će uskoro stići do poslednjeg zemljanog puta od Lastočkina do mikrookruga Himika.

Ostalo je samo oko 3 kilometra između ruskih položaja u poljima na severu i jugu Avdejevke. To je rastojanje koje ostaje do potpunog opkoljavanja Avdejevke i stvaranja kotla za tamošnju ukrajinsku grupaciju.

Ilustracija telegram rybar

Ujutro 16. februara, komandi VSU je predloženo da se preda i izbegne gubitke vojnog osoblja. Zauzvrat, ruska vojska je predložila bezbedan koridor za evakuaciju u rusku pozadinu i garancije za očuvanje života ukrajinskih vojnika.

Samo tokom proteklog dana oko 50 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je došlo na ruske položaje, tvrde ruski vojni izvori. Ukrajinska komanda ne prihvata ruski predlog, zbog čega su ukrajinski vojnici faktički moraju ilegalno da napuste vojne položaje da bi se predali.

Ukrajinska vojna komanda ne priznaje povlačenje iz Avdejevke, već to objašnjava nekim vojnim manevrima. Dok ruski izvori tvrde da su najmanje tri pune ukrajinske brigade dobile naređenje da se povuku iz Avdejevke duž tri „logistička koridora“ na unapred pripremljene pozadinske položaje.

Zloglasna 3. jurišna brigada VSU (Azov), koju čine borci uništenog bataljona Azov, ušla je u bitku za Avdejevku pre samo nedelju dana, ali je jedinica već izgubila značajan broj vojnog osoblja i povlači se iz grada, kako navode, „zbog nedostatka položaja i logističkih puteva pripremljenih za odbranu“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!