DA LI JE OVO KRAH ZELENSKOG? Bivši analitičar CIA: Smena Zalužnog znak poraza Ukrajine

Novosti onlajn

11. 02. 2024. u 17:11

ODLUKA predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da smeni Valerija Zalužnog s dužnosti glavnog komandanta ukrajinske vojske govori o tome da Kijev gubi u sukobu protiv Rusije, izjavio je bivši šef analitičkog odreda CIA zaduženog za Rusiju Džordž Bib za časopis „Njuzvik“.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАХ ЗЕЛЕНСКОГ? Бивши аналитичар ЦИА: Смена Залужног знак пораза Украјине

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

- Smena glavnog komandanta armije tokom rata znak je neuspeha. Države tako postupaju kada gube - rekao je Bib.

Bivši ekspert CIA za Rusiju je, takođe, naveo da smena Zalužnog predstavlja rizik da se u Ukrajini isprovocira politička kriza velikih razmera.

- Odluka Zelenskog je veoma rizična. Nijedan novi komandant, ni jedna vojna tranša vojne pomoći ne može da ukine tešku istinu – Ukrajina nema dovoljno ljudi, oružja i ekonomskih mogućnosti da izdrži rat do iscprljivanja protiv Rusije - dodao je Bib.

On je zaključio da je Kijevu potrebna pomoć SAD da bi sprečio svoju potpunu propast.

Zelenski je 8. februara objavio da je imenovao Aleksandra Sirskog za glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, umesto Zalužnog. Sirski je pre toga komandovao ukrajinskim kopnenim snagama.

Niz ukrajinskih i zapadnih medija je još prošle jeseni pisao o mogućem sukobu Zelenskog i Zalužnog. „Vašington post“ je pisao o tome da bi Zalužni, koji je veoma popularan u narodu, mogao da predstavlja opasnost za Zelenskog ukoliko odluči da počne političku karijeru.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO: 

KAD SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI: Na severu KiM osvanuli grafiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!