MAKRON ODLOŽIO POSETU UKRAJINI : Na čekanju fond od 200 miliona evra za civilne projekte

Tanjug

11. 02. 2024. u 16:07

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posetu Ukrajini koja je bila planirana za sledeću nedelju iz bezbednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata.

МАКРОН ОДЛОЖИО ПОСЕТУ УКРАЈИНИ :  На чекању фонд од  200 милиона евра за цивилне пројекте

Foto: Profimedia

Francusko-ukrajinski poslovni savet Medef International, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posete, takođe je odložen.

Prvi čovek Francuske trebalo je da u Ukrajinu stigne u utorak i da prvo ode u "simboličnu posetu" Odesi, gradu koji su delimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu.

Na dnevnom redu odložene posete, kako piše "Ukrainska pravda", bila je i važna ekonomska komponenta u vezi sa oporavkom Ukrajine.

Makron je trebalo da najavi stvaranje fonda u iznosu od 200 miliona evra za civilne projekte koje realizuju francuska mala i srednja preduzeća, kao i da zvanično da objavi imenovanje Francuske razvojne agencije (AFD) za koordinatora francuske pomoći Ukrajini.

Makron je ranije najavio da namerava da poseti Ukrajinu u februaru kako bi zaključio sporazum o „bezbednosnim garancijama“, ali tada nije spominjao konkretan datum posete.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa Makronom o situaciji na bojnom polju i ukrajinskoj potrebi za oružjem.

BONUS VIDEO: Vučić na pitanje "Novosti": Imao sam važne razgovore sa Makronom o budućnosti Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave