PUČE BRUKA: Niki Hejli izgubila od opcije "nijedan od ponuđenih kandidata"

Novosti online

07. 02. 2024. u 10:29

NEKADAŠNjA guvernerka Južne Karoline i protivnica Donalda Trampa za republikansku nominaciju pošteno se obrukala na jučerašnjim predizborima u Nevadi, na kojima je ubedljivo poražena od opcije "nijedan od ponuđenih kandidata".

ПУЧЕ БРУКА: Ники Хејли изгубила од опције ниједан од понуђених кандидата

Tanjug

Ta pomalo bizarna situacija posledica je činjenice da će se ove godine u Nevadi održati dve odvojene runde republikanskih predizbora: jedna u organizaciji države Nevade, koji su održani juče, ali koji nemaju rezultatski značaj zato što ih Republikanska partija ne priznaje, i druga na kojoj će učestvovati samo Tramp, na kojoj će se zapravo birati delegati.

Tokom jučerašnjeg glasanja, građani su imali mogućnost da zaokruže i opciju "nijedan od ponuđenih odgovora" – što je na kraju učinilo njih više od 40.000, odnosno oko 62 odsto izašlih birača.

Hejlijeva je, sa druge strane, dobila upola manje glasova, odnosno oko 31 odsto, prema preliminarnim rezultatima iz te države.

Iako jučerašnji predizbori u Nevadi nisu imali takmičarski značaj, rezultat ipak predstavlja sramotu za Trampovu protivnicu, koja sebe pokušava da predstavi kao boljeg kandidata u izvesnom duelu sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom, piše "Hil".

"Politiko" takođe piše da rezultat u Nevadi predstavlja veliku sramotu za Hejlijevu, iako su lokalne Trampove pristalice pozivale ljude da glasaju za opciju "nijedan od ponuđenih kandidata".

Pometnja u Nevadi je nastala nakon što je novi državni zakon zahtevao da se u toj državi organizuju klasični predizbori, ali je lokalna Republikanska partija odlučila da ga ignoriše i nastavi sa korišćenjem kokusa, kako su ranije birani delegati iz te države.

Nakon što je odlučila da učestvuje na predizborima u organizaciji savezne države, Hejlijevoj je zabranjeno da učestvuje na kokusu koji organizuje Republikanska partija.

Nekadašnja guvernerka postala je predmet pošalica i za demokrate, a nekadašnji savetnik predsednika Baraka Obame Dejvid Akselrod ju je na Iksu upitao "da li žali što nije debatovala protiv nijedne od ponuđenih opcija".

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)