PRINC VILIJAM PRIVREMENO NA PRESTOLU: Naslednik britanskog kralja preuzima deo dužnosti zbog bolesti oca

A. V. V.

07. 02. 2024. u 07:00

PRINC od Velsa i naslednik britanskog kralja Čarlsa na tronu Vilijam preuzeće na sebe više ceremonijalnih i kraljevskih obaveza pošto je objavljeno da kralj Čarls boluje od karcinoma prostate i da ga očekuje hirurška intervencija. Britanski servis Bi-Bi-Si navodi da je princ Vilijem sada u situaciji u kakvoj je bio i kralj Čarls u vreme kada je bio princ od Velsa i kada je njegova majka, kraljica Elizabeta Druga bila bolesna.

ПРИНЦ ВИЛИЈАМ ПРИВРЕМЕНО НА ПРЕСТОЛУ: Наследник британског краља преузима део дужности због болести оца

Tanjug

Vilijam će morati da se brine i o ocu i o supruzi princezi Ketrin, koja je podvrgnuta operaciji, od koje se oporavlja. Imaće i veću ulogu kada je reč o javnim nastupima i obavljanju službenih dužnosti.

Kralj Čarls će uprkos teškoj zdravstvenoj situaciji nastaviti da obavlja pojedine dužnosti, odnosno biće čuvar papirologije i crvene kutije sa ministarskim dokumentima. Prema mogućnostima će se sastajati sa državnim zvaničnicima. Propuštaće, međutim, ceremonijalne poslove i obaveze u kojima ima neposredan kontakt sa javnošću.

Iako Bakingemska palata u saopštenju nije navela više detalja o stadijumu raka kralja Čarlsa, britanski "Dejli mejl" piše da je kancer otkriven u ranoj fazi i da su prognoze zasad dobre. List navodi i da je naslednik kraljice Elizabete za svoju dijagnozu saznao početkom prethodne sedmice, ali je insistirao da ode u crkvu u Norfolku minule nedelje i pozdravi građane.

Kralj Čarls do sada nije imao ozbiljnijih problema sa zdravljem. Dva puta je preležao koronu, uz blage simptome. Kao strastveni igrač poloa pretrpeo je niz povreda dok se bavio ovim sportom. Njega je 1980. godine zbacio i šutnuo njegov konj tokom polo meča u Vindzoru. Tada je imao šest kopči na obrazu. Tokom 1990. imao je nekoliko operacija nakon što je slomio desnu ruku tokom pada u polo meču i povredio levo koleno tokom druge igre. Bez svesti je ostao 2001. kada ga je konj zbacio tokom polo meča koji je igrao sa svojim sinovima.

To nisu bile jedine intervenicije kojima je bio podvrgnut. Njemu je 2008. uklonjena nekancerogena izraslina sa mosta nosa manjim, rutinskim zahvatom. Takođe, imao je operaciju kile u privatnoj bolnici 2003. godine.

Povodom Čarlsovog stanja mediji su počeli da pišu o tome šta bi se desilo ukoliko bi kralj odstupio sa prestola, što je, inače, veoma retko u britanskoj monarhiji. Prema internet stranici kraljevske porodice, od 17. veka poreklo i parlamentarni statut određuju ko će biti naredni monarh Velike Britanije i Komonvelta. Prema toj odrednici princ Vilijam je prvi u liniji, a iza njega su njegov sin Džordž, zatim princeza Šarlot zbog koje je promenjen zakon stariji od 100 godina, pa ženski potomci ne gube mesto u redu nasledstva, zatim princ Luj, pa princ Hari.

Hari stigao u London

PRINC Hari doputovao je iz Los Anđelesa u London kako bi bio uz bolesnog oca. Kralj Čarls je mlađem sinu, kao i princu Vilijemu i ostalim bliskim članovima porodice, lično saopštio dijagnozu. Vojvode od Saseksa stigao je u domovinu bez supruge Megan Markl i njihovo dvoje dece. Dolazak princa Harija u London probudio je nadu da će se poljuljani odnosi u britanskoj porodici popraviti, a očevo stanje ga ponovo zbližiti sa bratom Vilijemom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!