SIJARTO UPUTIO POZIV EVROPSKOJ UNIJI: Tražio da se Huti proglase terorističkom organizacijom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 02. 2024. u 22:52

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je danas Evropsku uniju da jemensku pobunjeničku grupu Huti proglasi terorističkom organizacijom i da pomogne jemenskoj vladi da ojača obalsku stražu.

СИЈАРТО УПУТИО ПОЗИВ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Тражио да се Хути прогласе терористичком организацијом

FOTO: AP/Tanjug

On je istakao da će, ukoliko države članice EU i druge zapadne zemlje ne preduzmu čvrste mere, evropska ekonomija i kompanije morati da računaju da će biti napada Hutija i da će to biti faktor neizvesnosti na duži period, prenela je agencija MTI.

- Zapadni svet je dugo sedeo i posmatrao, i nažalost, nije prepoznao ozbiljnost pretnje koju predstavljaju Huti. Tako je poslednjih nedelja saobraćaj koji čini 15 odsto svetske trgovine bio ugrožen kod obala Jemena usled napada Huta - rekao je Sijarto i dodao da su troškovi transporta robe iz Azije u Evropu u značajnom porastu zbog napada Hurija.

Ocenio je da to predstavlja ozbiljan problem i za nekoliko mađarskih kompanija pošto isporuke ne stižu na vreme, a rastu i troškovi pošiljki.

- Svet ne može dozvoliti da ova organizacija pobunjenika u tolikoj meri ugrozi slobodu svetske trgovine. I Evropska unija mora da preduzme korake, pošto ovo nikako nije dobro za privrede zemalja Evropske unije, pored izazova sa kojima se već suočavaju - naveo je Sijarto.

Sijarto je takođe istakao da se ''težište globalne ekonomije'' pomerilo sa Zapada na Istok, dodajući da je interes EU u "izgradnji što bliže ekonomske saradnje između Istoka i Zapada", pa će se zbog toga Mađarska tokom svog predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine fokusirati na razvoj što bližih veza sa jugoistočnom Azijom.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)