RATNI PROFITERI: Amerika zabeležila rekordnu prodaju oružja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 01. 2024. u 22:15

PRODAJA američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 odsto na rekordnih 238 milijardi dolara, saopštio je Stejt department, dok "Glas Amerike" ukazuje da se mnoge zemlje bore da obnove arsenale iscrpljene podrškom Ukrajini, kako bi se pripremile za velike sukobe.

РАТНИ ПРОФИТЕРИ: Америка забележила рекордну продају оружја

Foto Tanjug/AP

"Lokid Martin" i "Dženeral Dajnamiks" zadovoljno trljaju ruke budući da očekuju narudžbine za još stotine hiljada artiljerijskih metaka, stotine raketnih presretača "patriot", kao i povećane porudžbine za oklopna vozila.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, raste i vrednost njihovih akcija. Ili je možda bolje reći da zajedno sa njihovim akcijama raste i globalna nestabilnost. Zavisi ko kako gleda.

Jer, prodaja i transfer oružja smatraju se "važnim spoljnopolitičkim oruđem SAD sa dugoročnim posledicama po regionalnu i globalnu stabilnost", priznaje se i u saopštenju Stejt departmenta.

Sukobi poput onog u Ukrajini, ili rata koji trenutno besni u Pojasu Gaze, direktno dakle izdržavaju američku vojnu industriju, pa tako i ne čudi upornost Bajdenove administracije da razbukti sve ove sukobe.

Direktna prodaja kompanija porasla je na 157,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, dok je prodaja preko američke vlade porasla na 80,9 milijardi dolara u istom periodu.

Prodaja američke vojne opreme stranim vladama prethodne 2022. godine skočila je za 49 odsto na 205,6 milijardi dolara. Ratno profiterstvo u svom najočiglednijem obliku.

Prošle godine Poljskoj su tako prodati raketni sistemi HIMARS u vrednosti od 10 milijardi dolara, zatim su Nemačkoj prodate rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120C-8 u vrednosti od 2,9 milijardi dolara. Napredne rakete zemlja-vazduh otišle su Ukrajini. Upravo ovaj deo planete, trenutno je jedan od najkritičnijih i najnestabilnijih.

Postoje dva načina na koje strane zemlje kupuju oružje od SAD: prvi su direktni komercijalni ugovori sa kompanijama, a drugi je da vlada strane zemlje kontaktira sa ministrom odbrane ili ambasadom SAD u njihovoj zemlji. Oba načina prodaje zahtevaju odobrenje vlade SAD.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?