EVROPA IDE KA OPASNIM VODAMA, A NJENI LIDERI DREMAJU NA KORMILU "Gardijan": Može li EU preživeti opasnu, odlučujuću godinu?

Милица Шкорић
Milica Škorić

28. 01. 2024. u 19:36

OVA godina bi mogla da se pretvori u noćnu moru za blok Evropske unije od 27 zemalja. Zastrašujući niz međunarodnih i unutrašnjih izazova dolazi do vrhunca. Da li je EU spremna da im izađe u susret? Definitivno ne, piše "Gardijan".

ЕВРОПА ИДЕ КА ОПАСНИМ ВОДАМА, А ЊЕНИ ЛИДЕРИ ДРЕМАЈУ НА КОРМИЛУ Гардијан: Може ли ЕУ преживети опасну, одлучујућу годину?

Foto AP

Navodi se primer krize u Crvenom moru. Huti koje podržava Iran napadaju tamošnje brodove od početka rata između Izraela i Hamasa. Navodeći kao razlog pretnje globalnoj trgovini i slobodnoj plovidbi, SAD i Velika Britanija uzvratile su ovog meseca udarima na položaje Huta – na svoju ruku.

EU ima veliki ulog u ovoj borbi. Oko 40 odsto njene trgovine u Aziji i na Bliskom istoku kreće se preko Sueckog kanala. Ali samo je Holandija pružila praktičnu pomoć, konstatuje se u tekstu. Nemačka je ponudila podršku – u pisanoj izjavi. Francuska, Italija i Španija su ispale. Izgovor u Briselu je da EU planira da pokrene sopstvenu misiju na Crvenom moru. Ipak, uprkos očiglednoj potrebi za hitnošću dok se napadi Huta nastavljaju, ministri spoljnih poslova odložili su odluku do 19. februara. 

Ovo razotkriva neke poznate osobenosti EU: podeljenost u pogledu praćenja američkog vođstva, strah od ulaska u rat, podeljena savetodavna tela i, u ovom slučaju, zabrinutost da se prikloni Izraelu. Dremuckajući na kormilu, Evropa ponovo ne uspeva da spoji sopstveni interes i aspiracije kao globalni akter sa blagovremenom, konkretnom, udruženom akcijom.

Rat u Gazi raspršio je još jednu iluziju uoči ovonedeljnog ključnog samita EU. Kao najveći trgovinski partner Izraela, evropske vlade misle da EU ima uticaj. Svi podržavaju rešenje sa dve države. Ali kada je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj prošle nedelje izneo mirovni plan za Palestinu od 10 tačaka, njegov gost Izrael Kac, izraelski ministar spoljnih poslova, to je ignorisao i ostavio ga da mrmlja o neodređenim posledicama. 

Neograničeni kapacitet Evrope da udara preko svoje težine, nanosi štetu Ukrajini, gde se čini da nakon dve godine Rusija polako preuzima prednost. Kako se samit približava, mađarski premijer Viktor Orban, "moskovski trojanski konj", kako se naziva u tekstu britanskog medija, nastavlja da blokira finansijski paket od 50 milijardi evra za Kijev.

Neuspeh nekih zemalja EU, posebno Francuske, da isporuče više oružja i ono bolje, kako isporuka SAD presušuje, takođe šteti šansama Ukrajine.

To je posebno važno s obzirom na Trampov potencijalni povratak u Belu kuću za godinu dana od sada. Poput jelena na putu, Evropa izgleda paralizovana narandžastim buldožerom koji se brzo približava. Ovog puta, Tramp bi mogao da ispuni svoju pretnju da će izvući utikač u NATO-u. I šta onda sa kolektivnom evropskom bezbednošću?

U Evropi se poslednjih godina mnogo govori o razvoju zajedničke odbrane. Ali nacrti francuskog predsednika Emanuela Makrona za "stratešku autonomiju" i "vojni suverenitet" EU uveliko skupljaju prašinu. NATO predvođen SAD ostaje prva i poslednja nada Evrope.

Za Džudi Dempsi iz "Karnegi Jurop" geopolitičke opasnosti sa kojima se suočava EU 2024. su globalne i pogoršane nestabilnošću njenog najbogatijeg člana. Nemački kancelar Olaf Šolc "ne daje političko ili strateško vođstvo Evropi koja je loše pripremljena za mogući prekid transatlantskih odnosa", napisala je Dempsi.

Nemačka je takođe žarište u glavnom unutrašnjem političkom izazovu sa kojim se suočava EU – usponu krajnje desnice, koji Šolc i desetine hiljada nemačkih uličnih demonstranata osuđuju kao egzistencijalnu pretnju liberalnoj demokratiji. U Francuskoj se anti-EU raspoloženje cinično iskorišćava pravom da podstakne trenutne proteste na farmama, ističe se u tekstu.

Nove ankete Evropskog saveta za spoljne odnose sugerišu da će populističke "antievropske" stranke, uglavnom desnice, ostvariti veliki uspeh na izborima za EU i nacionalnim izborima ove godine. Migracije, loši budžeti, energija i klima su drugi eksplozivni zajednički imenilac.

Može li EU preživeti opasnu, odlučujuću godinu? Verovatno će se provući. Ali vrsta strateškog vođstva i vizije očigledno nedostaje – i hitno je potrebna.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)